25. 10. 2020.
Čomski: Svijet nikad nije bio bliži nuklearnom ratu

Čomski: Svijet nikad nije bio bliži nuklearnom ratu

Čomski: Sudbina Balkana zavisi od ishoda sukoba Zapada i Rusije

“Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će zavisiti upravo od razvoja ovih neizvjesnih događaja”, rekao je Čomski u interevjuu za jubilarno izdanje lista “Nin”.

On je ukazao da se EU nalazi u opasnosti, ali da “evropski projekat ima i određene vrline, zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize”.

Čomski je naglasio da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koju sprovode NJemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama. Stoga, kako je rekao, nije iznenađenje gubitak vjere u glavne političke partije i samu EU u pojedinim zemljama.

“LJevičarske partije u Grčkoj i Španiji, Siriza i Podemos, blizu su sticanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital”, rekao je Čomski.

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države, Čomski je ocijenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi – nekorektna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender