27. 10. 2020.
Kuran kneza Miloša završio u Sanskom Mostu

Kuran kneza Miloša završio u Sanskom Mostu

Kuran kneza Miloša završio u Sanskom Mostu

Talundžić kaže kako se radi o biseru islamske kaligrafije iz 1757, u kojem je na mnogim mjestima arapsko pismo prožeto zlatnim nitima, što knjizi daje izuzetnu vrijednost. On ističe da je zanimljiva priča kako je ovaj vrijedni artefakt dospio u njegovu zbirku.

“Moj otac Abdulah je bio poznati građevinski inženjer i dugo godina je radio u Beogradu, gdje sam i ja rođen. Kolekcionarsku strast sam naslijedio od njega, a on je jednom prilikom saznao za čovjeka koji prodaje veoma rijedak primjerak Kurana”, priča Talundžić.

Dodaje da se ispostavilo kako je riječ o jednom osiromašenom članu porodice Obrenović, koji je odlučio da za 3.000 dolara proda porodično blago kako bi došao do novca. Ističe da njegov otac nije dugo razmišljao, te je primjerak Kurana otkupio za malu cijenu.

“Na prvoj stranici napisana je posveta Marašli Ali-paše knezu Obrenoviću. Kuran je napisao izvjesni kaligraf Kurdi Musi, a rukopis je završen u Istanbulu”, kaže on.

Prema njegovim riječima, pomenuta dvojica istorijskih ličnosti imala su veoma korektan odnos, a poznato je da su često razmjenjivali poklone. “Marašli Ali-paša je bio posljednji turski namjesnik u Srbiji, a knez Miloš Obrenović uspio je da lukavom diplomatijom ostvari ono što nisu njegovi prethodnici i izbori se za nezavisnost Srbije”, objašnjava Talundžić.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender