30. 10. 2020.
Da li je Banja Luka jeftina za život ili zašto je ovde pivo skuplje nego u Pragu?

Da li je Banja Luka jeftina za život ili zašto je ovde pivo skuplje nego u Pragu?

Čaša piva dnevno može biti dobra za rad srca

Alkohol u velikim količinama svakako je štetan, ali u malim može biti dobar za vaše zdravlje. Tako su zaključili naučnici koji u najnovijoj studiji navode da konzumiranje do sedam alkoholnih pića nedjeljno može umanjiti rizik od srčanih problema kod muškaraca za 20, a kod žena za 16 posto.

Dva i po decilitra piva, mala čaša vina ili pola čašice viskija ili votke dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, piše britanski magazin Ekspres.

Studija uticaja alkohola na zdravlje rađena je na 14.629 Amerikanaca starosti između 45 i 64 godine. Oni su bili podijeljeni u dve grupe – u prvoj su bili oni koji ne konzumiraju alkohol, a u drugoj oni koji piju od sedam do 21 i više alkoholnih pića nedeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, fizička aktivnost i pušenje, naučnici su zaključili da su muškarci iz grupe onih koji piju do sedam alkoholnih pića nedeljno imaju za 20 posto manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na apstinente. Kod ženskih ispitanika rizik je smanjen za 16 posto.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender