31. 07. 2021.
Kebo prijavio Džaferovića i Mahmuljina

Kebo prijavio Džaferovića i Mahmuljina

Kebo predao još 1.000 stranica dokumentacije

“Dokumentacija se odnosi na sva ona djelovanje koja nisu bila u skladu sa Ustavom i zakonom, pravilima ratovanja i netransparentnog raspolaganja humanitarnom pomoći”, rekao je on.

Kada je riječ o zloupotrebi humanitarne pomoći, Kebo je naglasio da je danas o tome razgovarao i sa predstavnikom jedne ugledne međunarodne institucije.

Prema njegovim riječima, javnost mora znati ko je zloupotrijebio novac od humanitarne pomoći upućen BiH.

On je podsjetio da je u nekoliko navrata Tužilaštvu BiH proslijedio dokumentaciju koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te na odgovornost Bakira Izetbegovića koji je za vrijeme rata bio šef kabineta predsjednika tadašnjeg Predsjedništva BiH.

Kebo je istakao da će pokrenuti i pitanje pravne odgovornosti svih onih koji se mogu na bilo koji način dovesti u vezu sa političkim ubistvima.

“Tražiću od tužioca da OEBS i međunarodna zajednica vrše monitoring ovog procesa, jer ovo što isplivava je poslije Dejtona najveći postupak suočavanja svih nas sa istinom, koja je često i bolna”, rekao je Kebo.

Kebo se u svojstvu sjedoka u srijedu, 21. januara, odazvao na zvaničan poziv Tužilaštva BiH radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i drugih lica u vezi sa ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender