24. 07. 2021.
Potop na jugu Srbije: Izlila se Južna Morava, evakuacija (VIDEO)

Potop na jugu Srbije: Izlila se Južna Morava, evakuacija (VIDEO)

Potop na jugu Srbije: Izlila se Južna Morava, evakuacija (VIDEO)

Vanredna situacija proglašena je na dijelu teritorije grada Vranja i u opštini Vladičin Han. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 22 osobe na teritoriji opštine Vladičin Han.

Iako je poplavljeno nekoliko naselja i pogona fabrika, prema prvim informacijama, za sada nema životno ugroženih.

Trenutno je najozbiljnija poplava u Vranjskoj Banji, gdje je proglašena vanredna situacija. Poplavljeno je naselje Ogošte, javljaju Južne vesti.

Nabujala Kordevačka reka odnijela je most, što je dovelo do prekida saobraćaja na putu Kordevac – Kriva Feja.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84503534&x-yt-ts=1421914688&v=8hPoHU4pC5U

Na sjednici Štaba za vanredne situacije Vranja ocijenjeno je da su najugroženiji putni pravac Tibužde-Lukovo i Tibužde-Leva rijeka, dok je put Gornje Trebešinje-Nestavce neprohodan jer je voda oborila stubove za niskonaponsku mrežu, pa su stanovnici sela Trebešinje i Nestavce bez struje.

Prema nezvaničnim informacijama, najgora situacija sa poplavama u Pčinjskom okrugu je trenutno u Vladičinom Hanu gdje su poplavljena gotovo sva ravničarska sela Žitorađe, Prekodolce, Stubal, Lepenica, Suva Morava i Repince.

Usljed izlivanja ruheke Vrle na području Surdulice poplavljeno je oko tridesetak dvorišta i kuća u četiri sela ka Vladičinom Hanu, rekao je večeras Tanjugu predshednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev.

On je kazao da situacija nije alarmantna ali da su sve gradske službe u pripravnosti zbog otapanja snuhega na Vlasinskom jezeru što može dovesti do dodatnih poplava u nižim predelima.

Tokom dana je pala velika količina vlažnog snuhega koji se brzo otapao zbog čega je došlo do izlivanja na nekoliko mesta reke Vrle, koja inače prolazi kroz Surdulicu i Vladičin Han.

Uslhed velike količine vode koju nije mogla da primi kanalizacija došlo je i do plavljenja nekoliko ulica u samoj Surdulici. Kako sam saznao, najteže je na teritoriji Crne Trave gdhe je sneg pokidao dalekovode a i telefonske linije su u prekidu”, rekao je Tončev.

Štab za vanredne situacije Surdulice je već zashedao i procenjeno je da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, već se primenjuje plan odbrane od poplava. Tončev je ranije danas da je angažovana kompletna mehanizacija opštine, da su ekipe na terenu i da se situacija rhešava.

“Od 23. januara na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga palo je oko 25 litara kiše po metru kvadratnom. U toku prethodnih dana uslhed topljenja snega, zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda. Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina te se voda slivala kroz seoske ulice”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

“S obzirom da je kiša prestala da pada i situacija se normalizuje, a ako ne bude daljih padavina, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava”, stoji u saopštenju, prenosi B92.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender