Potrošačka korpa 1.841 KM, neto plata 811

Potrošačka korpa 1.841 KM, neto plata 811

Puna sindikalna potrošačka korpa, ali sa više od dvije plate

Najniže plate primili su zaposleni u administrativnim i pomoćnim djelatnostima u prosječnom iznosu od 508 KM, a izuzetno niske prosječne neto plate u decembru imali su zaposleni u građevinarstvu – 518 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije – 566 KM, te u istom iznosu i u ugostiteljstvu.

Niske prosječne neto plate u decembru prošle godine primili su zaposleni u prerađivačkoj industriji u iznosu od 612 KM, u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 613 KM, trgovini 614 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srspke.

U saopštenju se dodaje da je decembarska sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj koštala 1.849 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata u ovom mjesecu od 836 KM pokrivala sa 45,21 odsto.

Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2014. u Republici Srpskoj bile su manje za 0,6 odsto.

Uprkos činjenici da je kraj 2014. obilježilo značajno smanjenje cijena goriva u Republici Srpskoj, cijene proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi ostale su gotovo na istom nivou kao i prethodnih mjeseci.

U Savezu sindikata navode da to još jednom potvrđuje praksu proizvođača i trgovaca koji su, kako kažu, revnosni da povećaju cijene kada dođe do najmanjeg rasta cijene goriva na svjetskom tržištu, a da smatraju da nema osnova za smanjenje cijena kada se cijene goriva značajno smanje, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender