28. 10. 2020.

Skupština Srbije jednoglasno usvojila “Zojin zakon”

Protiv zakona nije bio nijedan poslanik.

Predlagač zakona, poslanik DS Dušan Milisavljević prihvatio je devet amandmana poslanika, od uloženih 19, kao i vladinih 26 amandmana.

Zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i rijetkih bolest, što je pun naziv propisa, inicirali su roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a podršku zakonu dale su sve poslaničke grupe.

Zajednički stav svih poslaničkih grupa bio je da je društvo usvajanjem tog zakona preuzelo odgovornost za poboljšanje zdravstvenog sistema.

Milosavljević je tokom rasprave istakao da od rijetkih bolesti, uglavnom boluju djeca, koja su do sada bila potpuno nevidljiva za zdravstveni sistem i rekao da i evropske zemlje imaju sličan zakon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su za liječenje te djece obezbjeđena sredstva i da u nedavno formiranom fondu trenutno ima četiri miliona evra, a kasnije će to biti finansirano iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Usvajanjem zakona završena je vanredna sjednica, a poslanici će u klupama biti ponovo u ponedjeljak, kada će razmatrati izmjene i dopune zakona o odbrani i o vojsci, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender