27. 10. 2020.
Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama “Oluje”

Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama “Oluje”

Generali iz SAD nude nagodbu žrtvama “Oluje”

Naime, pošto je Federalni sud u Čikagu prošlog oktobra djelimično prihvatio tužbu Srba iz Krajine, a sudija Džon Li odlučio da agenciji MPRI treba suditi po američkom zakonu zbog uništene imovine krajiških Srba, u decembru je održano ročište na kojem je tužena strana pristala da se povedu razgovori o nagodbi.

Ove novine u procesu koji traje od 2010. godine “Novostima” prenosi Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centar “Veritas”:

To je pomak u pozitivnom smeru za našu stranu, jer se do sada poricala svaka odgovornost i zahtjevalo se odbacivanje svih tužbenih zahtjeva, kao i da se Sud proglasi nenadležnim. Za desetak dana Sud bi trebalo da imenuje medijatora, a prema praksi američkog sistema, to su obično penzionisane sudije.

Očekivanja su da bi posrednik krajem marta ili početkom aprila mogao da pozove obe strane i izloži plan medijacije, a čitav proces vjerovatno će trajati godinu dana, jer i medijator treba da se upozna sa dokazima i iskazima svjedoka. Na kraju, on će prijedlog nagodbe dostaviti Sudu, a Sud će ga proslijediti objema stranama.

Taj predlog može biti prihvaćen iz prve, ili će se “pogađanje” nastaviti, a možda ga nijedna strana uopšte ne prihvati i tada bi se, po pravnoj logici, sudski proces nastavio – navodi Štrbac.

Spor je, inače, pokrenula grupa Srba iz bivše RSK, koji su u “Oluji” bili prisiljeni da napuste svoje domove. Oni su u ime svih 200.000 prognanih Krajišnika podnijeli kolektivnu tužbu Federalnom sudu u Čikagu protiv pravnih nasljednika agencije “Militeri profešenal risorsiz” (MPRI). U tužbi se pozivaju na to da je MPRI savjetovala, obučavala i opremala Hrvatsku vojsku za operaciju “Oluja”, zbog čega je zatražena naknada nematerijalne štete u iznosu od 10,4 milijarde dolara.

Američki sud, međutim, nije prihvatio tužbu protiv MPRI za genocid nad Srbima, kao ni da se penzionisanim američkim generalima koji su u njoj bili angažovani sudi po međunarodnom pravu, ali je odlučeno da se ovoj firmi sudi po američkim zakonima zbog uništene imovine krajiških Srba.

Sada, kaže Štrbac, treba dostaviti procjenu koliko je bilo srpskih domaćinstava u Hrvatskoj koja su pretrpjela štetu i kolika je bila prosječna imovina jednog takvog domaćinstva, jer se vjerovatno neće “izlaziti na teren” i popisivati šteta svakog prognanog ponaosob. Ukoliko, na kraju, bude dogovora, sumu određenu za naknadu djeliće Sud, ali se još ne zna po kom modelu i da li će to biti ravnopravni iznosi.

O izgledima ovog procesa, Bogdan Kljajić, predsjednik Sabora krajiških Srba iz Čikaga, kaže nam:

Spor je otvoren, nismo ga ni izgubili, ali ga nismo ni dobili. Sud u Čikagu je prihvatio nadležnost, što do sada nijedan sud ovde u Americi nije učinio i ostavljen je prostor za nagodbu, a ona se u suštini odvija u direktnom kontakatu strana i bez javnosti.

Kljajić podsjeća da je zahtev za odštetu zbog prisilnog napuštanja domova nastao po uzoru na slučaj u kom su Japanci u SAD poslije bombardovanja Perl Harbora bili smješteni u preseljeničke kapove – logore, da bi nekoliko decenija kasnije na sudu dobili po 25.000 dolara zbog pretrpljenih patnji. Tako je ideja bila da se svakom Krajišniku isplati ista ta suma.

VAŽNA ODLUKA U HAGU

ZA slučaj u Čikagu, prema mišljenju Štrpca, od velike važnosti biće presuda i stavovi sudija u slučaju koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije:

– Očekujem da sudije MSP kažu zbog čega je 200.000 Srba otišlo iz Hrvatske i ostavilo tamo svoju imovinu, jer to nisu učinili dobrovoljno. Svaki njihov stav o tome koristiće i u sporu protiv MPRI.

ADVOKATI – IZ AMERIKE

SRBE zastupa oko 80 advokata iz tri američke advokatske firme, koje će svoje usluge naplatiti po okončanju spora u visini trećine od dobijenog iznosa presudom ili nagodbom, što je uobičajeno u ovakvim sporovima u SAD, pišu beogradske Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender