25. 07. 2021.
Kebo prijavio Džaferovića i Mahmuljina

Kebo prijavio Džaferovića i Mahmuljina

Kebo: Teroriste finansirale Bosanska, Vakufska i Depozitna banka

Bosanska, Vakufska i Depozitna banka, koje su osnovali Saudijci povezani sa terorizmom Jasin al Kadi i Šafik Ajadi, učestvovale su u finansiranju terorizma u BiH, navodi se u izvještaju strane obavještajno-bezbjednosne službe, koji je, među ostalim dokumentima, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao Tužilaštvu BiH.

Banke su obezbijedile finansijsku pomoć za nekoliko organizacija koje služe kao fasada Al kaide u BiH, a to su “Muvafak fondejšn”, “Al Haramein islamik fondejšn” i “Saudi haj komišn for rilif BiH”, piše “Glas Srpske”.

Neke od ovih organizacija Vlada SAD već je označila kao specijalne globalne teroriste, piše u izvještaju iz avgusta 2003. godine koji je u posjedu “Glasa Srpske”.

Vakufska banka 2002. godine prijavila je kapital od 16,4 miliona KM, koji je iste godine porastao na 56 miliona KM. Agencija za bankarstvo FBiH u avgustu 2002. godine odobrila je integraciju Vakufske i Depozitne banke.

Među akcionarima Vakufske banke su i Fondacija “Bošnjački Mostar” i Risajet Islamske zajednice, a njihov udio iznosi 18 i 11 odsto.

Obje fondacije primaju donacije iz inostranstva, posebno iz Saudijske Arabije, a iza toga stoji propovjednik u sarajevskoj džamiji Kralja Fahda Nezim Halilović Muderis.

Al Kadi i Ajadi u Depozitnoj i Vakufskoj banci su, uz finansijsko zaleđe firme “Mahmal investment”, godinama obezbjeđivali finansije islamskim humanitarnim i terorističkim organizacijama koje su djelovale u BiH, navodi se u izvještaju.

Bošnjačka tajna služba AID 2002. godine navela je da su te banke preko humanitarne organizacije “Al Haramein” finansirale Al kaidu.

Saudijska humanitarna organizacija “Al Haramein” služi kao kanal za finansiranje aktivnosti terorističkih organizacija.

Sarajevska kancelarija pomogla je terorističkoj organizaciji Gama al Islamija, dok su članovi El Itihad al Islamija terorističke grupe Osame Bin Ladena bili zaposleni u somalijskim kancelarijama koje su, takođe, finansirale njihove operacije, navodi se u izvještaju AID-a.

U izvještaju se dodaje da je direktor Vakufske banke Amir Rizvanović u martu 2002. godine priznao da je organizacija “Al Haramein” bila aktivni klijent banke, a da je raniji direktor Nurudin Kusturica, nakon devet godina, napustio banku kada je otkriveno da je suvlasnik Vakufske i Depozitne banke na listi specijalno označenih globalnih terorista, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender