05. 12. 2020.
Najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu

Najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu

Najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu

Kolekcija ovih nesvakidašnjih minijaturnih primjeraka knjiga različitog sadržaja izložena je u Muzeju minijaturnih knjiga u Starom gradu u Bakuu, koji je od 2000. godine na UNESCO-voj Listi svjetske baštine.

Osnivač Muzeja i strastvena kolekcionarka minijaturnih knjiga Zarife Salahova je kazala da te rijetke primjerke sakuplja već tri decenije i da njena kolekcija danas broji 5.600 knjiga.

Naglašavajući da je njen muzej prvi i jedini takav u svijetu, Salahova je kazala da je na ideju za prijavu za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda dobila kada je saznala za informaciju da je u tu knjigu upisana “osoba sa najdužim noktima”.

Salahova je aplikaciju podnijela prošle godine, a nedavno je dobila pozitivan odgovor.

“Pregledana je sva dokumentacija koju sam poslala i pozitivno je ocijenjena. Izuzetno sam zadovoljna što se sav trud na kraju isplatio”, kazala je Salahova.

Najveća kolekcija minijaturnih knjiga na svijetu

Ističući da u kategoriju minijaturnih knjiga ulaze samo djela manja od 7,5 centimetara, Salahova je kazala da u njenoj kolekciji takvih ima ukupno 2.913.

Dodala je da u kolekciji ima više od 2.600 mikroknjiga koje se mogu čitati isključivo uz pomoć specijalnih povećala.

Muzej je postao jedno od nezaobilaznih turističkih mjesta u Starom gradu u Bakuu, ali i česta stanica azerbejdžanskih ljubitelja literature.

Riječ je o minijaturnim izdanjima knjiga koja su štampana u različitim periodima prošlosti u 71 zemlji svijeta.

Najmanja knjiga u Muzeju, kao i u svijetu uopšte je djelo “Cvjetovi četiri godišnja doba” (Shiki no Kusabana), najveće japanske izdavačke kuće Toppan Printing. Ovo djelo sadrži 21 stranicu, a štampano je u dimenzijama 0,75×0,75 milimetara, i moguće ga je čitati samo uz pomoć specijalnog mikroskopa, javlja Anadolija.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender