22. 10. 2020.
Novaković: Savez za promjene prikuplja većinu

Novaković: Savez za promjene prikuplja većinu

Novaković pisao Dodiku: Preispitajte odluku o napuštanju sjednica

“Napuštanjem sjednica, Republika Srpska ostaje bez mogućnosti da koristi jedno od najvažnijih prava – entitetsko glasanje za koje je potrebno deset poslanika”, istakao je Novaković, koji je i poslanik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On smatra da bez obzira na naše različite političke opcije, mehanizam zaštite nacionalnog i entitetskog interesa mora biti iznad dnevno-političkih događaja, nekih političkih inicijativa i naših sujeta.

Govoreći o nedavnoj ostavci ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića, Novaković smatra da je Tučić tim potezom “omogućio izvoz municije iz BiH u Ukrajinu”.

On je podsjetio da je Zakonom o Savjetu ministara BiH definisano da u slučaju da ministar podnese ostavku ili je spriječen da obavlja tu dužnost, poslove ministra obavlja njegov zamjenik.

Kada je riječ o formiranju Savjeta ministara BiH, Novaković smatra da je ono talac formiranja federalne vlasti i da su građani BiH, posebno Republike Srpske, koja ne snosi nikakvu odgovornost za to, danas žrtve nekih zakulisanih radnji u Federaciji BiH (FBiH) i svjesnih opstrukcija pojedinih partija s ciljem da se vlast kasnije ili uopšte ne formira, te mogućnosti prekompozicija partija koje čine većinu na nivou BiH.

Govoreći o zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH za prihvatanje reformi na putu ka EU, Novaković je ocijenio da u praksi nije moguće primjeniti tu izjavu ako nema saglasnosti entiteta i kantona, zbog nivoa različitih nadležnosti u BiH.

“Predsjedništvo BiH, prije nego je donijelo ovu izjavu, trebalo je izvršiti konsultacije na nivoima entiteta i kantona da bi izbjeglo pat poziciju u kojoj sada može da se nađe”, pojasnio je Novaković.

Komentarišući nedavno pisanje na blogu bivšeg predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a Rajka Vasića o stanju u SNSD-u, Novaković je rekao da SNSD, za razliku od NDP-a, “nema razvijenu demokratiju u odlučivanju unutar partije”, prenijele su agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender