25. 07. 2021.
Jug Srbije: Rijeke se povlače u korita (FOTO)

Jug Srbije: Rijeke se povlače u korita (FOTO)

Jug Srbije: Rijeke se povlače u korita (FOTO)

Stanje u mjestima pogođenim poplavama na jugu Srbije od jutros se stabilizuje, a rijeke se povlače u korita, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

U opštini Vladičin Han, gdje je situacija bila najgora, 22 osobe su evakuisane, a u Trgovištu je vodena stihija je odnijela most na Kozjedolskoj rijeci.

Prema informacijama iz opštinskih štabova za vanredne situacije, Južna Morava i desetak manjih rječica poplavile na desetine hektara zemljišta, ugrozile preko 20 mostova, a saobraćaj prekinut na više lokalnih pavaca.

Na Vlasini je juče palo 30 centimetara snijega. To je dovelo do prekida električnih i telefonskih linija, pa je cijeli kraj juče bio više časova bez struje.

p1

Na sreću, kiša je prestala, voda se polako povlači, a nekoliko stotina građana sa mehanizaciom javnih preduzeća, čiste najugroženija područja i osposobljavaju objekte infrastrukture.

Situacija je bila daleko najteža u Vladičinom Hanu, gdje je predsednik opštine Branislav Tošić, na prijedlog Štaba za vanredne situacije, juče u podne proglasio vanrednu situaciju.

Evakuisane osobe iz prigradske ulice Jurija Gagarina, noć su provele u Osnovoj Školi „Branko Radičević“, a lokalna samouprava će danas odlučiti o njihovoj dalji sudbini.

p2

“Na uklanjanju posljedica poplava juče i noćas angažovano je nekoliko stotina građana i radnika javnih preduzeća, policija i vatrogasci i pripadnici Crvenog krsta sa kompletnom mehanzacijom kojom raspolaže lokalna samouprava“, kaže Vladimir Kostić, pomoćnik predsednika opštine.

Kostić kaže da vodena stihija najviše štete prouzrokovala u mjesnoj zajednici Prekodolce, gdje je izvjesno vrijeme bio u prekidu saobraćaj prema Surdulici, Vlasini i bugarskoj granici.

On je takođe rekao da je stari put za Leskovac i dalje u prekidu na četiri mjesta i da će danas biti osposobljen za saobraćaj.

p3

Odluku o proglašenju vanredne situacije na desnoj obali Južne Morave i širem području gradske opštine Vranjska Banja, gdje je poplavljeno preko 50 kuća, juče je donio i Zoran Antić, gradonačelnik Vranja.

“Situacija u Vranjskoj Banji je bila dramatična. Ogromne količine vode sjurile su se niz okolne padine i za čas poplavile sela Slivnicu, Ogoš, Bujkovac, Izumno i Korbevac”, kaže Slavica Sotirović, predsjednica gradske opštine Vranjska Banja.

Pored Vranjske Banje, u više sela s obe strane Južne Morave poplavljeno je više kuća, na više hektara njiva i zasada, ugroženo je ili prekinuto desetak putnih pravaca i oboreno više stubova nisko naponske mreže, zbog čega je na Krivoj Feji oko 300 domaćinstava bez struje.

“Situacija se polako smiruje što našim ekipama omogućuje da celo područje držimo pod kontrolom, posebno u onim najugroženijim selima kao što su Zlatokop, Tibužde, Kupinince, Gornje Trebešinje”, konstatuje gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

p4

Sva ugrožena područja danas će obići specijalne ekipe Štaba za vanredne situacije.

Nenad Krstić, predsjednik opštine Trgovište kaže da posljednjih nekoliko godina, ni najmanje nevrijeme ne može da mimoiđe tu sredinu. I ovoga puta voda je oštetila preko 90 odsto planinskih puteva.

“Najveći nam je problem što je stihija odnela most na Kozjedolskoj reci, pa je trenutno oko 500 stanovnika odsečeno od sveta. Svi smo na nogama tako da sa raspoloživom mehanizaciom polako preuzimamo kontrolu nad ugroženim područjima“, kaže Krstić.

Poplave na jugu Srbije (FOTO)

On je rekao da je voda popriličnu štetu nanijela i prigradskom naselju Đerekarce, gdje je smješten gradski rezervoar za vodu, ali da to sve skupa nisu razlozi za uvođenje vanredne situacije.

Prema riječima Zorana Mitića, zamjenika predsjednika opštine, kao i informacijama sa terena, nevrijeme je najmanje štete nanijelo stanovnicima opštine Surdulica.

“Usled obilne kiše i naglog topljenja snega, ogromne količine vode sjurile su se potocima sa Čemernika i Vardenika. Korita Vrle, Romanovačke i Masuričke reke nisu mogla da prihvate svu količinu vode, tako da je ona prodrla u podrume stotinak kuća u gradu“, kaže Mitić.

On kaže da je od jutros prohodan put preko Vlasine i da se tamo situacija normalizuje poslije jučerašnjeg višečasovnog prekida u napajanju električnom energijom, javlja B92.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender