03. 08. 2021.
Episkop Andrej: Srbi sačuvali svoju tradiciju i kulturu

Episkop Andrej: Srbi sačuvali svoju tradiciju i kulturu

Episkop Andrej: Srbi sačuvali svoju tradiciju i kulturu

Episkop Andrej naglasio je da je Svetosavski bal u Beču, koji je održan juče, prevazišao sva njegova očekivanja, rečeno je Srni u Predstavništvu Republike Srpske u Beču.

Svetosavskom balu u Beču prisustvovali su, između ostalih, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Kokić, ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, predstavnici brojne srpske dijaspore širom Evrope, te domaće i strane diplomate.

Izaslanik predsjednika Srbije Jasmina Mitrović-Marić naglasila je da manifestacije, poput Svetosavskog bala, drže narod koji je u rasejanju u zajedništvu sa maticom i da je zbog toga važno njihovo održavanje.

Ona je dodala da je, takođe, veoma bitno što je bal posvećen začetniku srpske škole, što je metafora za okupljanje srpskog naroda oko Svetog Save.

Svetosavski bal prilika je da se podsjeti na važne istorijske veze Srbije i glavnog grada Austrije i brojne znamenite Srbe koji su živjeli u Beču.

Nakon intoniranja Svetosavske himne, goste je pozdravio u ime organizacionog odbora inicijator-obnavljivač tradicije srpskih balova u Beču Milorad Mateović, koji je zahvalio svim zvanicama i gostima.

Program ovogodišnjeg bala vodila je na srpskom i njemačkom jeziku poznata glumica Anica Dobra.

U programu su nastupili glumac Ivan Bosiljčić, operska pjevačica Suzana Šuvaković, muzički umjetnici Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović i Zorana Guga, kao i solisti Amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Lola” iz Beograda, u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića, a gradske igre izvela su bečka kulturno-umjetnička društva “Branko Radičević”, “Karađorđe” i “Stevan Mokranjac”.

U Beču će danas biti održana i Svetosavska akademija u Beču, koju organizuje Srpska pravoslavna crkva, Eparhija austrijsko-švajcarska, zajedno sa bečkim Srpskim prosvjetnim i kulturnim društvom “Prosvjeta”, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender