01. 08. 2021.
Klizavi kolovozi na većini puteva Srpske

Klizavi kolovozi na većini puteva Srpske

Hladno sa snijegom, poledica u višim predjelima

Najviša dnevna temperatura od minus dva do tri, na jugu oko devet, a u višim predjelima minus četiri.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, snijeg će češće padati na sjeveru, sjeverozapadu i zapadu, a slabiji će biti u centralnim predjelima i na istoku, gdje se tokom dana očekuju češći periodi suvog vremena.

Na jugu suvo uz promjenljivu oblačnost, sunčane periode i buru, dok se popodne i uveče očekuje kratkotrajna kiša i susnježica.

Vjetar slab do umjeren, sjeverozapadni, u Hercegovini umjerena do jaka bura.

Stanje na putevima

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja mjestimično na kolovozu ima snijega i poledice.

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju u planinskim krajevima i preko prevoja, kao i na dionicama u kotlinama i duž riječnih tokova, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni zemlje i kamenja na kolovoz, a posebno na dionicama Dobro Polje – Miljevina – Brod na Drini, Banjaluka – Teslić, Mrkonjić Grad – Crna Rijeka, Јezero – Novo Selo, Kneževo – Ugar, Bratunac – Skelani, LJubovijski most – Drinjača i Šekovići -Caparde.

Na dionici puta Brod na Drini- Šćepan Polje /granica BiH i Crne Gore/, zabranjuje se saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Iz AMS vozačima savjetuju da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja na dionici magistralnog puta Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Vrioci. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

U mjestu Bočac, na dionici magistralnog puta od Karanovca prema Ugru, na granici Republike Srpske i Federacije BiH, zbog aktiviranog klizišta, vozila saobraćaju jednom trakom.

Јednom trakom vozila saobraćaju i na regionalnim putevima Ukrina – Gornja Vijaka i Karanovac – Mitrović.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka – Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na dionicama magistralnih puteva Šešlije – Јohovac i Јohovac – Rudanka.

Učestali su odroni kamenja na kolovoz na putevima Zenica – Žepče, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Bugojno – Novi Travnik, Mostar – Široki Brijeg i Crna Rijeka – Јajce.

Saobraćaj je i dalje obustavljen u Babajićima, na dionici magistralnog puta Simin Han – Kalesija. U funkciji je obilaznica preko Dubrava.

Iz AMS podsjećaju da je već duže vrijeme u upotrebi poseban broj “vozačke solidarnosti” 066/823-000 na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu.

I dalje traje kampanja “Stop alkoholu na točkovima”, čiji je cilj da se poveća nivo bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj smanjenjem broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender