25. 07. 2021.
Za glasanje iz inostranstva prijavljeni i umrli

Za glasanje iz inostranstva prijavljeni i umrli

Parlamentarni izbori u Grčkoj

Glavni favorit na izborima je ekstremno ljevičarska stranka Siriza, čija pobjeda bi mogla da označi politički preokret u Evropi gdje i neke druge populističke partije žele da započnu vlastitu kampanju protiv mjera štednje, upozoravaju analitičari i dodaju da bi ovi izbori mogli da budu odlučujući za ostanak zemlje u evrozoni.

Na izborima učestvuju 18 partija i četiri kolacije.

Glavne partije su, pored Sirize, vladajuća konzervativna Nova demokratija (ND), PASOK, Zlatna zora, Komunistička partija, Potami (Reka), Demokratska ljevica.

Prema objavljenom istraživanju javnog mnjenja, Siriza ne prestaje da uvećava svoju prednost u odnosu na druge partije i ND premijera Antonisa Samarasa i ona sada iznosi 5,3 odsto razlike i istraživanje pokazuje da bi Siriza trebalo da osvoji 36 odsto glasova.

Siriza je osnovana 2000. godine i partija je okupila bivše marksiste, socijaldemokrate, trockiste i druge grupe koje se bore protiv grčkog establišmenta.

Aleksis Cipras (40) nalazi se na čelu partije koja svoj pobjednički talas bilježi od prethodnih izbora, održanih u junu 2012, kada je sasvim očekivano osvojila drugo mjesto i tada je nazvana suštinskim i moralnim pobjednikom tadašnjih izbora.

Zabrinute su Evropska unija, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, s obzirom na to da je Aleksis Cipras, najavio da će njegova pobjeda značiti kraj strogih mjera štednje. Mnogi u EU strahuju da bi Cipras, ako dođe na vlast, odbio da otplati 240 milijardi evra grčkog duga kreditorima.

Grci izlaze na prevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspio da izabere novog šefa države i, prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.

Grčki parlament je raspušten 31. decembra, pošto nije, u trećem i posljednjem krugu, uspio da izabere nekadašenjeg evropskog komesara Stavrosa Dimasa (73) za budučeg šefa države, a pošto mu je podršku dalo 168 poslanika, dok ga 132 poslanika nisu podržala, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender