31. 07. 2021.
Spasio mnoge živote: Banjalučanin dao 74 doze najrjeđe krvne grupe

Spasio mnoge živote: Banjalučanin dao 74 doze najrjeđe krvne grupe

Spasio mnoge živote: Banjalučanin dao 74 doze najrjeđe krvne grupe

Drago Drobac, samoinicijativno ili na poziv Zavoda za transfuzijsku medicinu do sada je spasio mnoge živote. U svojoj 55. do sada je dao 74 doze krvi u Banjaluci, Prijedoru, Kostajnici, Novom Gradu, ali i Beogradu. Prvi put krv je dao, kao i svi srednjoškolci, zbog dva dana odsustva iz škole.

“Јedno tri puta sam u toku noći buđen na telefonski poziv,radi specifičnih saobraćajnih nesreća gdje je došlo do gubljenja krvi, kod paciijenata, i onda samo malo se umijem brzinski i što prije stignem da spasimo čovjeka” , kaže Drago Drobac, dobrovoljni davalac.

“Oko 15 odsto populacije je RHD negativno, samim tim ako znamo da je AB krvna grupa sama po sebi rijetka, onda znate koliko su rijetki AB negativni davaoci. Znači u našoj populaciji AB krvna grupa je zastupljena svega sedam odsto u odnosu na populaciju, a u odnosu na to još je manji postotak RH negativnih” navela je Gordana Guzijan, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Iako je na Republičkom nivou, u evidenciji Zavoda vuše od 100,000 dobrovoljnih davalaca, samo 400 ih ima najrjeđu – AB negativnu. U Banjaluci 30-ak. Mnogo manje je njih koji koji redovno daju i onih koji su sposobni da daju krv. Na sreću, rijetki su i pacijenti kojima je potrebna ova krvna grupa. Darivanjem krvi spasićete nekom život i provjeriti koliko ste zdravi.

“Јa sam svako 3,4 mjeseca na jednom sistematskom pregledu gdje putem svoje krvi provjerim da sam i dalje zdrav čovjek.

I da objasnimo, često su ljudi u zabludi da nema nikavih nuspojava od darivanja krvi?
Ne naprotiv, čak se osjećam ljepše”
, kaže Drobac.

Koliko ste zdravi i kakav je osjećaj spasiti nekome život, nečim što se ne kupuje – možete provjeririti svakog radnog dana od 7 do 15 časova u najbližoj službi za transfuziju, javlja RTRS.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender