01. 08. 2021.
Ukrajina: Žrtve u Gorlovki, bomba u Harkovu

Ukrajina: Žrtve u Gorlovki, bomba u Harkovu

Ukrajina: Žrtve u Gorlovki, bomba u Harkovu

Dan poslije krvavog napada na Marijupolj, sukob ukrajinskih i proruskih snaga preselio se na gradove Gorlovka i Harkov.

Petoro civila je izgubilo živote, a desetoro je ranjeno u bombardovanju Gorlovke, grada u istočnoj Ukrajini.

“Dovod struje i vode je veoma oštećen“, navedeno je u saopštenju lokalnih gradskih vlasti.

Nešto kasnije, u Harkovu, drugom najvećem gradu Ukrajine, dogodila se eksplozija u blizini oblasti Balašovka, a za sada nema informacija o žrtvama, javlja B92.

U Donjecku se od ranog jutra čuje artiljerijska paljba, izvještava RIA Novosti iz tog grada na istoku Ukrajine, dok su gradske vlasti Marijupolja, gdje je u subotu poginulo 30 ljudi, saopštile da je situacija “pod kontrolom i stabilna”.

Pres centar ukrajinskog “Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije” saopštio je da je poslije teškog jučerašnjeg dana, noć u zoni konflikta protekla “prilično mirno”, prenijela je agencija UNN.

Prema tvrdnjama pobunjenika samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) koje prenosi ruska agencija, u Donjecku se čuju snažne artiljerijske detonacije i projektili su pali na zapadni dio grada, gde je oštećena jedna crkva, a ima i ranjenih čiji se broj utvrđuje.

Ukrajinska agencija UNN prenijela je saopštenje gradskih vlasti Marijupolja da je situacija u tom gradu na jugoistoku Donjecke oblasti, na obali Azovskog mora, pod kontrolom i stabilna, i da protekle noći nije bilo narušavanja javnog reda a da je policija pojačala aktivnosti.

Marijupoljske vlasti navode da je u jučerašnjem granatiranju poginulo 30 žitelja, dok je 95 ranjeno.

UNN navodi da se ukrajinski predsjednik Petro Porošenko hitno vraća u Ukrajinu radi učešća na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu sazvanog zbog događaja u Marijupolju, koje je tužilaštvo nazvalo terorističkim aktom.

Proruske snage poriču da su pucale, navodi ukrajinska agencija.

Ukrinform je prenio da je Porošnko u subotu razgovarao telefonom sa potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i da je Bijela kuća saopštila da će “jednostrana eskalacija konflikta na istoku Ukrajine od strane Rusije i proruskih ekstremista na kraju dovesti do povećanja cene odgovornosti same Rusije”.

Agencija navodi da je Bajden “osudio napade i nasilje u istočnoj Ukrajini koji su inicirali separatisti koje podržava Rusija”.

Strane su se “dogovorile da rade sa međunarodnim partnerima, kako bi se uvjerili da će cijena za Rusiju nastaviti da raste zbog njenih agresivnih dejstava protiv Ukrajine”, navodi Ukrinform.

Porošenko je za danas proglasio Dan žalosti zbog pogibije 30 ljudi u Marijupolju javlja Tanjug.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender