01. 08. 2021.
Vučić: Za Doboj i Šamac po milion evra od Srbije

Vučić: Za Doboj i Šamac po milion evra od Srbije

Vučić: Srbija dogodine druga zemlja po rastu u regionu

On je rekao da je deficit u državnom budžetu u 2014. godini znatno manji od planiranog i iznosi 6,6 odsto BDP, čemu su doprinijele i mjere fiskalne konsolidacije.

“Stezanjem kaiša od septembra, rastom prihoda, smanjenjem rashoda, uspeli smo da deficit smanjimo na 6,6 odsto. Pre kraja godine, odnosno do početka 2016. godine, deficit možemo da dovedemo do nivoa francuskog”, rekao je Vučić.

On je dodao da odluka o vraćanju plata i penzija na stari nivo zavisi od rasta bruto domaćeg proizvoda.

Vučić je za televiziju Prva rekao da je planirano da fiskalni deficit u 2014. godini bude između osam i devet odsto BDP, ali da se ispostavilo da iznosi 258 milijardi dinara, odnosno 6,6 odsto BDP, što je značajno manja rupa u budžetu nego što se mislilo u avgustu prošle godine.

Vučić je naveo da su javne finansije u Srbiji loše uređene i da od 2007. godine “dramatično idu nizbrdo”, te da je to neko morao da sredi, a da je ova vlada riješila da to sama uradi, bez pritiska od strane međunarodnih insitucija.

SRBIJA SE NEĆE ZADUŽITI VIŠE OD 1,5 MILIJARDI EVRA

Premijer je rekao da se Srbija ove godine neće zadužiti više od milijardu i po evra. Vučić je objasnio da će se Srbija zadužiti oko sedam milijardi evra, ali da je riječ “rolanju” novca, te će stvarno zaduženje biti vjerovatno i manje od 1,5 milijardi evra.

Podsjećajući da je javni dug trenutno 69,2 odsto BDP, on je ocijenio da će javni dug ići do 77-78 odsto BDP do kraja 2016. godine, a da će tad početi da se spušta.

Na komentar da je na jednoj listi uslova poslovanja Srbija na 91. mjestu, Vučić je rekao da je riječ o paramaterima do marta mjeseca prošle godine i da nisu u obzir uzeti zakoni o radu, o izgradnji i planiranju, te da će zemlja na toj listi skočiti za 20 do 30 mjesta.

On je rekao i da Međunarodna organizacija rada predviđa nastavak smanjena stope nezaposlenosti.

Kako je rekao, projekcije MMF o BDP Srbije u ovoj godini nisu uzele u obzir ono što će biti urađeno u hemijskom kompleksu, Ikarbusu, proizvodnji električne energije…

Na konstataciju novinara da smo na listi Svjetske banke na 184. mestu po izdavanju građevinskih dozvola, Vučić je odgovorio da su usvojeni zakoni i da će se dozvole izdavati za 28 dana što je najbrže u Evropi.

Govoreći o Telekomu, Vučić je ponovio da je uvjeren da će biti prodat po značajno višoj cijeni u odnosu na onu koje su nudile prethodne vlade, ističući da živimo u kapitalizmu, a da Telekom stalno gubi dio tržišta zbog konkurencije, te da se postavlja pitanje “ko smo mi da pustimo da se nešto urušava”.

Telekom će, prema njegovim riječima, kupiti kompanija koja bude ponudila najviše novca i najbolje uslove za zaposlene i uslugu.

“Čist kapitalizam, ne vidim šta je tu problem”, rekao je Vučić.

On je dodao i da je Vojislav Šešelj svojevremeno branio Miloševićev pokušaj privatizacije, uz argumente da je to normalna politika, a ne samoupravni socijalizam.

“Prošli smo 20 godina, a i dalje pričamo iste bajke”, rekao je Vučić.

On je naveo da postoji veliko interesovanje investitora za Srbiju i da očekuje veće investicije u Novom Sadu, Nišu, Obrenovcu.

Premijer je, govoreći o investicijama UAE u Srbiji, rekao da će se investirati u Utvu, a da je umjesto kompanije Al Dahra, koja nije željela da učestvuje “u negativnoj kampanji”, došla druga kompanija.

Premijer je rekao i da je prodaja oružja odlična, da će se uložiti još novca u namjensku industriju, s obzirom da nema problema sa plasmanom robe, ali da, recimo, Srbija ne može da proizvede onoliko municije kolika je potražnja.

Govoreći o problemima u izvozu koje ima kompanija “Fijat”, Vučić je rekao da je ostvaren niži izvoz zbog smanjene proizvodnje, ali da tu država Srbija ne može da uradi ništa jer je “sve na italijanskom partneru”.

Međutim, Vučić je rekao da izvoz svih drugih proizvoda raste, da ima manjih problema sa izvozom u Rusiju zbog pada rublje, ali da su to problemi na dnevnom nivou sa kojima moramo da se borimo.

Vučić je govorio i o projektu “Beograd na vodi”, navodeći da je 137 objekata već sklonjeno, a da će “svi vidjeti šta će se dešavati do ljeta”.

PRIJE KRAJA GODINE PRVI KAMION IZ FAP-A

Vučić je rekao da će u Finskoj razgovarati sa predstavnicima kompanije “Sisu auto” o Fabrici automobila Priboj (FAP) i da očekuje da prije kraja godine prvi kamion izađe iz te fabrike.

“Sledi nam raspisivanje tendera, ići ćemo na stvaranje zajedničkog preduzeća sa Sisu-om i očekujemo da pre kraja godine moderan prvi kamion izađe iz FAP-a”, rekao je Vučić, koji će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Finskoj.

On je naveo da će povratak FAP-a u život uticati na BDP kao i na povećanje životnog standarda ne samo u Priboju, već i u okolini.

Vučić će se sutra sastati sa finskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o ekonomskoj saradnji dveju zemalja.
Prilikom posjete Helsinkiju, premijer Srbije će se sastati sa predsjednikom Vlade Republike Finske Aleksandrom Stubom (Alexander Stubb), predsjednikom Republike Finske Saulijem Ninistom (Sauli Niinistö) i ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom (Erkki Tuomioja).

Boravak u Helsinkiju biće posvećen i ekonomskoj saradnji dveju zemalja, što potvrđuje i obraćanje premijera Vučića na Okruglom stolu o poslovnim potencijalima Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

NE MOŽE DA SE OTIMA IMOVINA SRBIJI

Premijer Vučić je izjavio da se Vlada Srbije ponaša veoma odgovorno i da će se tako ponašati i u slučaju Trepče i po pitanju druge imovine na Kosovu i Metohiji i da svi treba da razumiju da ne mogu od Srbije da uzmu sve i da je ništa ne pitaju.

Govoreći o Trepči, Vučić je precizirao da se metalurški dio tog kombinata najvećim delom nalazi na sjevernu Kosovske Mitrovice, a rudnici na južnom i da se ne mogu negirati srpski interesi.

Kako je rekao, komprimisi će se morati praviti, te da se nikako ne može složiti sa onima koji insistiraju i koji izjavljuju, a koji su priznali Kosovo, na tome da im sve i pripada.

Kako je rekao, sve što je Srbija uspjela do sada u zaštiti svojih interesa i imovine je u tim uslovima – herojsko djelo.

On je dodao da ga histerija koju Albanci pokazuju i to što su protestovali i hoće da ruše tamošnju vladu uopšte ne interesuje, da zapadne sile moraju da razumiju da “ne možete da uzmete sve i da nas ništa ne pitate” i da tako nešto nigdje ne piše u sporazumu iz Brisela.

Na pitanje da li je tačna izjava izvjestioca evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera da je Vučić “ucijenio” da se razgovori u Briselu neće nastaviti ako Priština prisvoji Trepču, premijer je rekao da nije tako rekao, ali da bi to moglo tako da se čita.

Kako je naveo njegov posao je da štiti Srbiju od onih koji su jači, ali istovremeno da je ne izloži sankcijama, izolaciji, bombardovanju…

“Skupo me građani Srbije plaćaju, sa ovim smanjenjem to je 108.000 dinara i to je velika plata da ga ne bi obavljao na najbolji mogući način”, rekao je on i dodao da nije nikoga ucenjivao, ali je naveo da se od Srbije ne može nešto očekivati, a da je stalno sapliću.

“Pitanje imovine smo pokretali više puta i sada sam ga namerno pokrenuo dodatno” rekao je premijer i ponovio da je njegov posao da vodi računa o Srbiji i da sebe izloži političkoj ili nekoj drugoj opasnosti, ali ne Srbiju.

OČEKUJEM POMOĆ EU U PRIMJENI MEDIJSKIH ZAKONA

Vučić je izjavio da je sa potpredsjednikom Evropske komisije Fransom Timermansom u Davosu razgovarao o ekonomiji i da je lično pokrenuo pitanje medija u Srbiji, zatraživši da Evropa kaže šta je to što nije dobro u primjeni naših zakona.

Vučić je rekao da je od Timermansa dobio uvjeravanje da će se ozbiljno pozabavi tim pitanjem i da će ga o tome obavijestiti.

“U njega lično imam veliko poverenjem i verujem da će se dodatno zainteresovati. Puna sloboda i razume se nekakva odgovornost ne bi bilo zgoreg da postoji”, rekao je Vučić.

On je podsjetio da se primjedbe o slobodi medija u Srbiji nalaze u jednoj i po rečenici u okviru Izvještaja o napretku Srbije, i to u dijelu koji se bavi slobodom izražavanja.

Premijer je rekao da je zbog toga iskreno zabrinut i da će uraditi sve što misli da treba da bi se to popravilo.

Vučić je naveo da je od Timermansa tražio da Evropa kaže šta je to što treba da promijenimo, jer pošto su nam zakoni dobri, treba da nam kažu šta je to što ne valja u njihovoj primjeni.

On je naglasio da kada su u pitanju mediji, ne može da prihvati neistine, poput onih koje su i ovih dana plasirane u pojedinim medijima.

“Kakve veze mi imamo sa nekim vašim humorističkim emisijama, koje su meni uzgred super i ja im se smejem kad sam i sam tema. Znate da to nama ne smeta, ni meni, ni Tomi Nikoliću, niti bilo kome”, rekao je Vučić.

A na pitanje o ukidanju “Utiska nedelje” Olje Bećković, koja je premijera optužila da je to njegovo djelo, Vučić kaže:
“Pozovite vašeg vlasnika, Grka, i pitajte njega. Olja Bećković kaže da je to uradio Vučić, ali kaže da za to nema dokaze. Pozovite gazdu pa ga pitajte da li je to uradio Vučić ili nije”, predložio je premijer.

Vučić je rekao da je srećan što u Srbiji mediji mogu da izmišljaju svakojake gluposti i da ih objavljuju u pojedinim medijima, a tiču se, prije svega, njega, njegove porodice i pojedinih članova vlade.

Kao najnoviji primjer, on je naveo napad lidera DS-a Bojana Pajtića koji je zahtjevao i njegovu ostavku nakon što je Savjet Evrope objavio izvještaj o starom Zakonu o radu.

Istakavši da Pajtić nije shvatio da je riječ o zakonu koji je donijela DS, Vučić je rekao da je lider demokrata brže bolje ocijenio da je riječ o bahatosti ove vlade, da je riječ o zakonu koji treba hitno staviti van snage i izmjeniti, a da premijer podnese ostavku.

“A ja sada pitam hoće li neko da odgovara za taj bahat, nedogovoran i loše donet zakon”, rekao je Vučić, istakavši da su mnogi mediji to ignorisali, te da B92 i Blic objavljuju psovke i uvrede, ali samo kada su izrečene protiv njega I na njegov račun.

Osvrnuvši se na slučaj BIRN-a, Vučić je podsjetio da je ta mreža u kratkom vremenu čak tri puta obmanula javnost – tekstom o ugovoru sa Er Srbijom, o kopu “Tamnava-Zapadno polje” i viješću da je održana sjednica vlade u danu kad je nije bilo.

“Tri od tri neistinite stvari da bi EU finansirala, sve tri su usmerene protiv vlade. Šta je trebalo, da se pravim da sam lud, da ne vidim, da ćutim”, zapitao je premijer, istakavši da je potvrđeno da BIRN finansira EU.

I EU je to potvrdila, kazao je Vučić, napomenuvši da su kasnije rekli da su tražili te tekstove od BiRNA, ali ne i takve.
“Ja sam srećan i zadovoljan što u Srbiji možete da izmišljate svašta i da to posle objavljujte, a za to ne odgovarate.

Zadovoljan što smo i pored najtežih uvreda, uspeli da velikom broju ljudi rešimo probleme posle poplava. Uspeh je što smo posle brojnih neistina uspeli da zemlju podignemo iz blata i napravimo da bude tako ugledna u svetu”, zaključio je premijer, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender