25. 07. 2021.
Banjaluka: Zaustavna traka kao parking na tranzitu

Banjaluka: Zaustavna traka kao parking na tranzitu

Banjaluka: Zaustavna traka kao parking na tranzitu

Jedna od mještanki koja živi u blizini rekla je da zbog ovakvog ponašanja vozača dolazi i do udesa.

“Jednom prilikom sam prisustvovala udesu zbog takvog načina parkiranja. Jedan vozač se isparkiravao u rikverc sa te trake za zaustavljanje, u tom trenutku je naišao automobil i došlo je do sudara. Tu se nalaze mesnica, kafić, frizerski salon i prodavnica, pa neki vozači izgleda misle da se smiju parkirati, tako da oni koji bi stali samo nakratko ne mogu. Nastaje opšta gužva i cesta uopšte ne liči na tranzitni put”, kaže ona.

Dodaje da najviše vozača svoje automobile tu parkira u jutarnjim časovima od osam do devet i poslije podne oko 16, te da u tim trenucima zna da se napravi i prava kolona od desetak automobila parkiranih jedan iza drugog.

“Često se znaju parkirati i na trotoar pa pješaci ne mogu normalno prolaziti, do sada nisam htjela da tako nešto radim, ali sljedeći put ću zvati ‘pauk’, jer takvo ponašanje stvarno nema više smisla”, priča ova Banjalučanka.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, rekao je da vozači koji parkiraju automobile na tim mjestima čine prekršaj i ujedno ugrožavaju ostale vozače.

“Svaki prekid vožnje duži od pet minuta se vodi kao parkiranje, tako da vozači koji ostavljaju automobile na zapadnom tranzitu, a koji se pritom vodi kao brza cesta duže od tog zakonom propisanog vremenskog roka čine prekršaj parkiranja na nedozvoljenom mjestu. Ono što je još gore ugrožavaju ostale učesnike u saobraćaju takvim činom”, kazao je Jaćimović.

Dodaje da bi se takvo ponašanje nesavjesnih vozača moglo riješiti ili bar smanjiti pojačanim policijskim kontrolama.

“Pojačana kontrola od strane policije sigurno bi dosta smanjila broj vozača koji se tu parkiraju, takođe dodatno označavanje znakovima za zabranu parkiranja bi bilo korisno”, priča Jaćimović.

Zna da čini prekršaj

Jedan od vozača koji je ulazio u svoj automobil, a koji je bio parkiran u zaustavnoj traci, rekao nam je da zna da čini prekršaj, ali da mu je tako lakše da obavi stvari koje ima.

“Naravno da znam da se ne bih smio ovdje parkirati, ali imam nekih poslovnih obaveza, pa mi je, koliko god ružno zvučalo, lakše da stanem ovdje nekih 20 minuta nego da parkiram skroz u Novoj varoši pa da idem pješke do tranzita”, ispričao je ovaj vozač za Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender