Ciprias: Grčka otkazuje sporazum o štednji

Ciprias: Grčka otkazuje sporazum o štednji

Ciprias: Grčka otkazuje sporazum o štednji

Grčki narod je  ispisao istoriju, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povJerilaca) postaje prošlost, poručio je Cipras.

PobJednik prevremenih poslaničkih izbora održanih u nedJelju u Grčkoj, vođa lJevičarske stranke Siriza, Aleksis Cipras (40) najavio je sinoć otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim povjeriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od danas.

“Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju”, rekao je Cipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

“Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka zasobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje”, rekao je Cipras i najavio da njegova zemlja “s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se mijenja”.

Cipras je rekao da je “danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad… nesumnjivo se završava začarani krug štednje”.

“Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije”, rekao je Cipras.

Najavio je “formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka”.

Cipras je ocijenio da je “danas pobijeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja”, a “pobijedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mjesto i vrijeme da dostojanstveno gradi budućnost”.

Budući premijer je zahvalio “hiljadama iz svih krajeva Evrope” za “talas solidarnosti grčkom narodu, bez presedana”.

“Naša pobjeda (Sirize) je i pobjeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje” što će činiti i njegova vlada “spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rješenju” za problem javnog duga, rekao je Cipras uz najavu svojih prijedloga i plana reformi.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa “velike kolacije” desnice i socijalista je priznao poraz na izborima i čestitao Ciprasu.

Samaras je poraz priznao već poslije prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Siriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

Zvanični rezultati izbora se očekuju u ponedjeljak, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

Siriza je na rubu osvajanja samostalne vlasti, ali, ako joj to ne uspije, najvjerovatnije će s druge dvije male ljevičarske stranke formirati koalicionu vladu.

(B92.NET)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender