22. 10. 2020.
Crne mačke, nekom sreća nekom nesreća

Crne mačke, nekom sreća nekom nesreća

Crne mačke, nekom sreća nekom nesreća

Crne mačke su nekad smatrane svetim životinjama, ali su tokom istorije postale “simbol zla” u različitim tradicijama. Sujeverje o susretima sa crnim mačkama i njihovom lošem uticaju na našu sreću i dalja dešavanja postalo je na neki način deo masovne kulture.

Tri hiljade godina prije naše ere, u ranom dobu Egipta, mačke su bile najpoštovanije od svih životinja, a njihovo ubijanje kažnjavalo se smrću. Međutim, preokret nastaje u Evropi u srednjem vijeku, kada je počela histerija o vješticama. Naime, ulične mačke su često njegovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za vještičarenje.

Tako su njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane krivim za vještičarenje. Vjerovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560. godine počela da se širi munjevitom brzinom.

Njih dvojica su navodno putovali jedne noći kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povrijeđena životinja nije pobjegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je vještica.

Sljedećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primijetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se vjerovalo da vještice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama

To je postalo jedno od ključnih vjerovanja u lovu na vještice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći vještica veštice i crne mačke često su udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uvjerenjima praznika. Tako je životinja kojoj se čovječanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim dijelovima svijeta.

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se i dalje dive i ona predstavlja simbol sreće.

Škoti vjeruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u 19. vijeku vjerovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender