24. 10. 2020.
Pet trikova za mršavljenje: Koštunjavo voće 20 minuta prije jela, začini smanjuju apetit

Pet trikova za mršavljenje: Koštunjavo voće 20 minuta prije jela, začini smanjuju apetit

Detoksikacija organizma je laž

Jedan od takvih trendova je i detoksikacija organizma prehranom, te uz fotografije vitke i lijepo građene žene (jer su uglavnom žene te koje nasjedaju) možete vidjeti koje namirnice i koja dijeta će vas očistiti od raznih toksina koji se zadržavaju u vašem tijelu. I kako ono kažu, najbolje je detoksikaciju napraviti negdje u proljeće kako bi mršavi i puni energije dočekali ljeto.

Međutim, da vaš organizam zaista iz nekog razloga zadržava toksine, vjerovatno bi bili teško bolesni ili mrtvi. Naime, ljudsko tijelo ima prirodne „strojeve“ koji imaju upravo taj zadatak – čišćenje organizma od toksina, a to su jetra, bubrezi, koža, pa čak i pluća – svi ti organi konstantno rade na detoksikaciji.

Ne postoji namirnica, smoothie ili način prehrane koji će očistiti vaš organizam od toksina, a stručnjaci su saglasni kako je termin „detoksikacija“ izmišljen u marketinške svrhe za prodaju proizvoda i namirnica koji to navodno rade. Osim što bacate novac na nepotrebne dodatke prehrani, namirnice, miksere i ostale slične proizvode kako bi očistili tijelo od toksina, neke dijete detoksikacije mogu biti i opasne, te u konačnici i kontraproduktivne. Neke dijete su vrlo rigorozne i ljudi su prisiljeni u potpunosti izbaciti neku prehrambenu grupu iz svoje prehrane kako bi slijedili „detoks“ režim i tako ugrožavaju svoje zdravlje, ne unoseći adekvatnu količinu određenih nutrijenata. Isto tako, takve dijete mogu biti štetne za osobe s hroničnim bolestima poput dijabetesa.

Kako onda biti zdrav?

Naš organizam ne funkcioniše tako da možemo neko vrijeme zapostaviti naše zdravlje, pa onda najednom isprati i očistiti svu nastalu štetu. Zdravlje ćemo osigurati kontinuiranom uravnoteženom prehranom i vježbom kako bi svi naši „strojevi“, pa tako i oni za čišćenje toksina funkcionisali na najvišem mogućem nivou.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender