31. 07. 2021.

Dvije optužnice za ratni zločin poslije “Oluje”

Kako navodi Hina, optužnice su podignute protiv Željka Sačića, ratnog pomoćnika zapovjednika Štaba specijalne policije MUP-a, i Franje Drlje, bivšeg pripadnika policijske jedinice Lučko, koji je u junu prošle godine nepravosnažno oslobođen za ratni zločin u Gruborima.

SačiĆ i Drljo terete se za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine, objavilo je tužilaštvo na svojim internet stranicama, ne otkrivajući identitet, već samo godine i ratne funkcije optuženika.

Tužilaštvo ističe da se zločin dogodio “za vreme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija”, a nakon što je izdata zapovijest jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici Lučko, koje su trebale pretražiti područje na širem području Knina od “zaostalih
diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava”.

Sačića tužilaštvo tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Štaba specijalne policije MUP-a sa sedištem u Gračacu, propustio da obezbijedi efikasni nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

“Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor, iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. avgusta 1995. u zaseoku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je, znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan, propustio preduzeti mjere i radnje da se spriječe dalja takva postupanja i da se počinitelji kazne, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su 26. avgusta 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš”, navodi tužilaštvo.

Osim toga, Sačića terete da je “nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinit izvještaj prema kojem je jedinica 25. avgusta 1995. u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do 10 neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu lišavanje zivota Đ. K., hapšenje S. K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentifikovane ženske osobe i dva muškarca starije dobi”.

Tužilaštvo tvrdi i da je takav neistinit izvještaj dostavljen Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravosnažno oslobodio Drlju i njegovog saoptuženika Božu Krajinu.

U istom se slučaju trebalo suditi i Igoru Beneti, no on nikada nije sjo na optuženičku klupu, jer je prije početka suđenja nađen obješen, a po službenoj policijskoj priči se radilo o samoubistvu.

Za zločin u Gruborima isprva je bio osumnjičen i Sačić, no istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen, javlja Tanjug.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender