01. 08. 2021.
Udruženje ”Iskra”: Roditeljska kuća će biti od velike pomoći

Udruženje ”Iskra”: Roditeljska kuća će biti od velike pomoći

Na proljeće počinje gradnja roditeljske kuće

Berićeva je napomenula da je humanitarnim aktivnostima prikupljeno oko 850.000 KM, što je dovoljan iznos sredstava za izgradnju ove kuće.

Ona je dodala da još nije prikupljena potrebna dokumentacija za izgradnju, ali da postoji spremnost svih aktera da proces obezbjeđivanja dokumentacije i izrade glavnog projekta bude sveden na najmanji mogući vremenski period.

Berićeva je rekla da je prezentovan idejni projekat, te da je potrebna i izmjena regulacionog plana da bi bila dobijena građevinska dozvola.

Ona je podsjetila da bi Roditeljsku kuću trebalo da sačinjava sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica, te druge potrebne prostorije.

“Biće smješteni dijete i majka, a mogu i drugi članovi porodice ukoliko žele. U kući će sa djecom raditi i psiholog, ali će biti podrška i ostaloj djeci na odjeljenju, kao i onoj koja dolaze na kontrole”, rekla je Berićeva.

Ona je dodala da će u dogovoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture biti angažovan nastavnik i učitelj za djecu koja su školskog uzrasta školarce, jer je važno da dijete ima osjećaj da vodi normalan život.

Berićeva je istakla važnost Roditeljske kuće kako zbog ogromnih troškova roditelja, tako i zbog psihološke podrške jer će dijete biti van bolničkog okruženja i sa porodicom.

Proces liječenja traje nekoliko mjesesci, a u Univerzitetskoj bolnici Kliničkog centra Banjaluka trenutno se liječi 17 djece, a 34 se nalazi u fazi “održavanja”, odnosno uzimaju citostatike u vidu tableta kod kuće.

Realizacija projekta “Izgradnja Roditeljske kuće” započeta je zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender