25. 07. 2021.
Obezbijeđen prevoz na parastos žrtvama ustaškog terora u Drakuliću

Obezbijeđen prevoz na parastos žrtvama ustaškog terora u Drakuliću

Obezbijeđen prevoz na parastos žrtvama ustaškog terora u Drakuliću

Prema informacijama iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Drakulić, u 9 časova biće služena liturgija i održan parastos u spomen-crkvi u Drakuliću, a u 12 časova, kod spomen-kosturnice, biće položeni vijenci i održani prigodni govori.

Gradska uprava Grada Banja Luka, ovim putem, obavještava građane da je u nedjelju obezbijeđen besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića. Polazak autobusa predviđen je iz Vidovdanske ulice (stara autobuska stanica) u 11 časova. Takođe, u 11 časova, obezbijeđen je jedan autobus za prevoz od crkve u Drakuliću do spomen-kosturnice.

Parastosu u Drakuliću prisustvovaće i delegacija Grada Banja Luka.

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše su, pod komandom Ante Pavelića, iz takozvanog Tjelesnog zdruga, uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima krampovima i “srbomlatom”.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965, a od 1991. svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u banjalučkom naselju Drakulić.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender