25. 07. 2021.

Prepoznajte lažni Fejsbuk profil

Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” ili “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom delu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija – Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Istraživanja pokazuju da više od dve trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.

Proverite tajmlajn – Kada posetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina su ženski – Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje – U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender