24. 09. 2021.
Krupa na Vrbasu: Granata danima stajala u potoku kraj ceste, sad je nema

Krupa na Vrbasu: Granata danima stajala u potoku kraj ceste, sad je nema

Krupa na Vrbasu: Granata danima stajala u potoku kraj ceste, sad je nema

Riječ je po svemu sudeći o neeksplodiranoj granati “zolje”, koju je donio potok koji prolazi kroz ovo naselje i ulijeva se u Vrbas pedesetak metara nizvodno, a ispod mosta je stajala od utorka do subote, kada su mještani i odlučili da se obrate medijima.

Već u ponedjeljak neeksplodiranog projektila nije bilo na mjestu koje je obilježeno, a mještani strahuju da je granatu voda odnijela dalje ili da ju je pokupio neko od neodgovornih pojedinaca.

“Kada je pronađena granata, tu se skupilo policije, mjesto je obilježeno i mislili smo da će to biti rješeno, međutim, to je danima stajalo u potoku. Postavljena je i žuta traka okolo, ali niko nije dolazio da to pokupi. Bujica je to donijela odnekud s brda, vidi se da je oštećena, a nisam siguran da li je samo bačena ili je neeksplodirana. Poslije toga, od subote nije bilo jače bujice, voda je bila normalna i teško da je mogla da je odnese u Vrbas. Žute trake još stoje, sve je ograđeno, a niko od nas nije vidio nikakve deminere da su tu nešto radili ili da su odnijeli granatu”, kaže za Press RS mještanin Željko Ducanović.

Upravo o lokaciji na kojoj se granata zaustavila, bilo je mnogo riječi posljednjih godina, jer se na tom mjestu dešavalo i po nekoliko saobraćajnih nezgoda na dan, a vozači su s puta sletali i u korito potoka.

Da se popravi poprečni nagib puta, na kojem je u jednom danu sletilo 11 vozila trebalo je 16 godina, a da se ukloni neeksplodirana granata bili su potrebni dani i dani.

Civilna zaštita neinformisana

“Toliki ljudi su bili tu kada je javljeno za granatu i onda nikom ništa, ostavljena je tu da leži danima. Djeca se igraju tu u blizini, a i ribari nekad tu prolaze, pošto se riba povuče u potok kada je visok Vrbas. Onda imate i onih koji bi išli to da dohvate na svoju ruku, da vide šta je. Uglavnom, nije nikako ni normalno, a ni po zakonu da se tako nešto ostavi danima u naselju. Šta se desilo sa granatom, ne znam, niko nam nije ništa ni javio. Niko nije primjetio ni Civilnu zaštitu ni deminere ni bilo koga, a i da su izvadili projektil, valjda bi sklonili i ove trake”, kaže Ducanović.

U Civilnoj zaštiti kažu da im uopšte nije ni prijavljeno da se u Ducanovićima nalazi neeksplodirani projektil, a mještani koji su se obraćali Odseku Civilne zaštite takođe kažu da im je rečeno da ne znaju ništa o neeksplodiranom projektilu.

Pokušali smo da dobijemo odgovor o čemu se radi i gdje je završio neeksplodirani projektil, ali smo dobili sličan odgovor, da u Civilnoj zaštiti prvi put čuju za granatu. Mještani su takođe pretražili korito potoka do Vrbasa, ali je malo vjerovatno da je voda uspjela da odnese projektil po neravnom i kamenom dnu skroz do ušća.

U ovom naselju takođe očekuju od nadležnih službi da ih obavijeste da li je išta urađeno o ovom pitanju, kao i objašnjenje zbog čega je neeksplodirano ubojno sredstvo danima ostavljeno da stoji u potoku.

(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender