01. 08. 2021.
Neredi u Prištini: Više od 80 povrijeđenih

Neredi u Prištini: Više od 80 povrijeđenih

Neredi u Prištini: Više od 80 povrijeđenih

Privedeno je 100 osoba, povrijeđeno 29 demonstranata i 56 policajaca.

Prištinske ulice su sada prazne, demonstranti su se oko 18 sati povukli, ali su na ulicama i dalje prisutne jake policijske snage. Mnoge ulice u centru grada su blokirane. U samom centru grada mnogi objekti su oštećeni, izlozi polupani.

Tokom protesta, demonstranti su bacali kamenje, tvrde predmete i molotov-koktele na pripadnike specijanih jedinica policije, dok je policija uzvraćala suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima.

Okupljeni nose parole “Bez Trepče nema države”, “Trepča je naša, a ne srpska”, “Isa (premijer Kosova Mustafa) je sluga Srbije”, “Hašima (prvi potpredsednik Vlade Tači) u zatvor”, “Jablanović napolje”, “Dole vlada iz Raške”.

Učesnici protesta na policiju su bacali zapaljive, “molotovljeve koktele”, a kosovska policija je potom na ulice izvela borna vozila i potisnula demonstrante do Hotela “Grand”.

Policija suzavcem i vodenim topom pokušava da udalji učesnike protesta koji kamenicama gađaju policajce.

Ima polomljenih izloga na prodavnicama u centru Prištine, potvrđeno je za B92.

Na Trgu Majke Tereze došlo je do najtežeg okršaja policije i demonstranata.

Policija Kosova bacila je danas oko 13 sati suzavac kako bi udaljila učesnike protesta u centru Prištine koji su kamenicama gađali pripadnike specijalnih jedinica policije.

Kosovo Protest

Policija je privela i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, jednog od lidera pokreta Samoopredeljenje. Ahmeti je poslije pola sata pušten.

Sukobi su se rasplamsali kada su pristalice pokreta Samoopredeljenje počeli da bacaju molotov-koktele na policiju.

Podsjetimo, do incidenta je došlo nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade kosovske vlade.

Mulićaj je najpre optužio kosovsku policiju da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna. On je optužio ministra Aleksandra Jablanovića da je majke Đakovice nazvao divljacima i zatražio da Trepča hitno postane javno preduzeće.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova. Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=84838260&v=XxyNcahru4g&x-yt-ts=1422327037

UNS: Srpski novinari neće izvještavati s protesta

Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija i srpskih medija neće izvještavati s protesta pokreta “Samoopredeljenje” u Prištini, čime će iskazati “najoštriji” protest zbog napada na srpske novinare prošle subote, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

“Novinari iz dopisništava beogradskih redakcija, kao i srpskih nezavisnih medija danas neće otići da izvještavaju sa protesta u Prištini, već će u 14 časova na konferenciji za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici iskazati svoj protest, obrazložiti svoje stavove i uputiti apel nadležnim institucijama i organizacijama da se ovaj problem riješi”, naveli su UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM).

Kako su objasnili, srpski novinari napadnuti su prošle subote tokom izvještavanja sa protesta “Samoopredeljenja” u Prištini, a “posebno zabrinjava” to što kosovska policija ne želi da odgovori da li je preduzela “bilo šta” kako bi pronašla i kaznila počinioce napada.

UNS i DNKiM su naveli i da saopštenje “Samoopredeljenja” u kome se osuđuje isključivo napad na novinare Radio-televizije Kosova 2, ali ne i na srpske novinare “upućuju da izvještavanje nije bezbedno i da su napadi praktično dozvoljeni”.

.
(B92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender