25. 07. 2021.
Putin: Neprihvatljiv svaki pokušaj prekrajanja istorije

Putin: Neprihvatljiv svaki pokušaj prekrajanja istorije

Putin: Neprihvatljiv svaki pokušaj prekrajanja istorije

“Svaki pokušaj da se prećute dogadjaji, da se izmjene, da se prekroji istorija je neprihvatljiv i nemoralan”, rekao je ruski šef drzave na ceremoniji u Moskvi u Jevrejskom muzeju povodom 70. godišnjice oslobadjanja nacističkog logora Aušvic.

Putin je rekao da često iza tih pokušaja stoji želja da se sakrije sopstvena sramota, sramota zbog svog kukavičluka, hipokrizije i izdajništva, i da se sakrije prećutno saučesništvo, pasivno ili aktivno sa nacistima.

“Istorijske činjenice su nepobitne”, rekao je Putin i dodao da one pokazuju da su takozvani Banderisti, po imenu kontroverznog Ukrajinca Stepana Bandere, i drugi kolaboracionisti i saradnici Hitlera učestvovali u genocidu jevrejskog naroda.

Banderisti su pristalice Stepana Bandere, vođe boraca Ukrajinske ustaničke armije koja se borila protiv Crvene armije, i protiv nacista, ali sa kojima je takodje sarađivala. Tu vojsku prezire Rusija dok se na zapadu Ukrajine Stepan Bandera smatra herojem borbe za ukrajinsku nezavisnost.

Već nekoliko godina, a posebno od početka ukrajinske krize, Ukrajinci i Rusi vode rat riječi oko uloge Crvene armije i ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svjetskog rata.

Najnovija polemika izbila je kada je poljski šef diplomatije izjavio da su Ukrajinci, a ne Crvena armija, oslobodili logor Aušvic-Birkenau, na šta je Rusija prošle nedjelje optužila Poljsku da “se ruga istoriji” i da se pridružuje “antiruskoj histeriji”.

Logor su 27. januara 1945. godine oslobodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije, sastavljene od vojnika iz različitih sovjetskih republika, Rusa i Ukrajinaca.

“Sedamedset odsto boraca i oficira Crvene armije bili su Rusi”, rekao je danas Putin i dodao da je “veliki deo žrtve za pobedu podnio ruski narod”, osvrćući se na 20 miliona mrtvih koje je imao Sovjetski Savez.

Putin nije učestvovao u ceremoniji organizovanoj danas u Pojskoj povodom 70. godišnjice oslobađanja logora Aušvic, smatrajući da nije dobio zvaničan poziv mada je Varšava navela da nikakakav zvaničan poziv nije upućen brojnim šefovima država koji su došli.

Putin je danas povukao paralelu sa situacijom u ukrajinskom sukobu. On je rekao da svi znaju koliko je opasno i destruktivno voditi politiku duplih aršina i biti ravnodušan prema sudbini drugih, i ukazao da je to slučaj sa tragedijom na jugoistoku Ukrajine gde se hladnokrvno više mjeseci ubijaju civili.

Rusija zamjera zapadu da je ravnodušan prema sudbini civila na istoku Ukrajine gdje se vode borbe između ukrajinske vojske i proruskih separatista, javlja Beta.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender