03. 08. 2021.
Izbori u Grčkoj: Pobjeda Sirize

Izbori u Grčkoj: Pobjeda Sirize

Cipras: Grčka neće prestati plaćati dugove

Aleksis Cipras je danas na prvom sastanku svoje vlade rekao da neće prekinuti otplatu državnih dugova, ali da želi da ponovo pregovara sa evropskim partnerima o “održivom i pravednom” sporazumu o otplati.

Cipras je izjavio i da je spreman da “prolije krv” za “vraćanje dostojanstva Grcima”.

“Među našim prioritetima su novi pregovori s našim partnerima da se nađe pravedno, održivo i uzajamno korisno rešenje”, rekao je Cipras u uvodnom govoru na prvom sastanku svoje vlade u Atini.

Siriza, Ciprasova stranka radikalne ljevice, zalaže se za smanjenje duga i prekid politike štednje da bi se podstakla privreda.

Cipras je rekao da njegova koaliciona vlada “nacionalnog spasa” ne želi “katastrofalan uzajamni raskid” s partnerima Grčke, ali neće ni nastaviti “politiku potčinjenosti”.

Rekao je da će razgovori sa šefom Evrogrupe Jerenom Dijselblemom, koji dolazi u Atinu u petak, biti “važni i produktivni”.

Jedan od prioriteta vlade biće nalaženje rješenja za “humanitarnu krizu” i pomoć najsirmoašnijima, rekao je još Cipras.

“Mi smo vlada nacionalnog spasa, naš cilj je vraćanje bezbijednosti i dostojanstva”, rekao je Cipras.

Brisel je već upozorio Grčku da poštuje preuzete obaveze iz programa pomoći koju dobija. Program pomoći je pod prethodnom vladom Antonisa Samarasa, već produžen za dva mjeseca, do kraja februara.

Grčka je morala da drastično smanji budžetske izdatke da bi dobila pomoć međunarodnih kreditora – Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke – za izlazak iz dužničke krize 2010. godine.

Privreda zemlje je drastično pala od globalne finansijske krize 2008. godine, a smanjenje poslovanja, kresanje plata i penzija su, uz porast nezaposlenosti, odveli mnoge Grke u siromaštvo čije se ogorčenje smatra objašnjenjem pobjede Ciprasove stranke na izborima u nedelju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender