21. 10. 2020.
Udruženje Kerber: Izgradimo kućice za napuštene pse

Udruženje Kerber: Izgradimo kućice za napuštene pse

Udruženje Kerber: Izgradimo kućice za napuštene pse

Udruženje za zaštitu životinja “Kerber” iz Banjaluke početkom 2015. godine pokrenulo je niz projekata da bi se na području grada poboljšala situacija pasa lutalica kojih, kako se procjenjuje, ima preko 5.000.

Jedan od projekata ovog udruženja na kojem trenutno rade, a za koji im je potrebna podrška građana i nadležnih službi jeste izgradnja kućica za napuštene pse.

Predsjednik ovog udruženja, Goran Milojević, kaže da su kućice za pse preko potrebne, jer se broj napuštenih pasa povećava iz dana u dan.

“Razlozi pokretanja ovog projekta između ostalog su i sprečavanje smrzavanja pasa, jer ih tokom zimskog perioda često pronađemo smrznute, ali i da sprečimo njihovo zavlačenje u razne haustore, podrume, dvorišta itd. Kućice su vrlo jeftine, prave se od jeftinih materijala i mnogo bi pomogle u pronalaženju skloništa napuštenim psima tokom hladnijih dana”, ističe Milojević.

On kaže da su zahtjev za dozvolu postavljanja kućica već poslali gradonačelniku i da krajem ovog mjeseca očekuju sastanak.

“Ne očekujemo da ćemo uspjeti da završimo projekat ove zime, ali ćemo biti spremni da već sljedeće obezbijedimo sklonište napuštenim psima u gradu. U slučaju da nas gradonačelnik odbije, mi ćemo to svakako uraditi sami, ali bi nam podrška i te kako značila.

Potrebna nam je dozvola za postavljanje kućica i za korišćenje loga grada Banjaluka da bi cijeli projekat dobio ozbiljniju notu i da bi kućice bile što sigurnije, odnosno zaštićenije od uništavanja. U Pančevu, koji je prvi grad koji je pokrenuo ovaj projekat, nije bilo loših iskustava sa uništavanjem kućica, bilo je nekih sporadičnih slučajeva, ali su reakcije bile pozitivne i nadam se da će tako biti i u Banjaluci”, dodaje Milojević.

Prema njegovim riječima najveći problem u vezi s ovim pitanjem je neuređen zakon. On kaže da oko 70 odsto pasa na ulicama su psi koje su nekadašnji vlasnici ostavili.

“Zakon bi trebalo da propiše obaveznu sterilizaciju i kastraciju vlasničkih pasa, jer imamo situaciju da se kuja šteni dva puta godišnje i da čovjek sve te štence baca na ulicu. Neka polovina preživi, za šest mjeseci imaćemo njihove potomke i tako ukrug. To je inače jedan od naših sljedećih projekata za koji će nam, svjesni smo, trebati vremena da ga realizujemo, ali radićemo na tome”, dodaje Milojević.

Udruženje “Kerber” ovoga ljeta bi u saradnji sa banjalučkim muzičarima trebalo i da organizuje veliki humanitarni koncert, a sredstva bi bila namjenjena za pomoć napuštenim životinjama.

Banjalučanka Teodora Vlajinić, vlasnica osmogodišnjeg retrivera Lokija, kaže da u Banjaluci ima sve više pasa lutalica i da je svaka inicijativa koja će, koliko-toliko ublažiti ovaj problem, vrijedna podrške.

“Podržavam rad svih udruženja i svakog pojedinca koji brinu o životinjama, a osuđujem sve one vlasnike koji bacaju mladunčad na ulicu i smatram da su oni direktni krivci za ovu situaciju. Ja sam već šest godina vlasnica psa kog sam inače udomila kada je imao dvije godine. Trebalo bi više pričati o udomljavanju, kao potencijalnom rješenju problema, ali i kako bi se razbile predrasude. Pasa lutalica je sve više, a jedini krivac za to je neodgovoran čovjek”, smatra Teodora.

(Press RS)

– See more at: http://www.banjalukalive.com/press-izbor/kucice-kao-spas-od-zime-i-smrti.html#sthash.yceguFbD.dpuf

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender