25. 07. 2021.
Pitanja pacijenata koja su nasmijala srpske ljekare

Pitanja pacijenata koja su nasmijala srpske ljekare

Zdravstvo u BiH na dnu rang liste evropskih zemalja

Zdravstvo Srbije zauzima 33. mjesto, prema rangiranju 37 država u Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu, „Euro Health Consumer Index” (EHCI), za 2014. godinu. Konačno se poslije dvije godine pomjerilo sa poslednjeg mjesta ove liste. Najnovije istraživanje predstavljeno je juče u Briselu u prisustvu komesara za zdravstvo EU Vitenisa Andrijukaitisa.

Srbija je ocijenjena sa 473 (od 1.000 maksimalnih bodova), jedno mjesto ispred Rumunije, a iza nje su lošije rangirane Crna Gora (sa 10 bodova manje), Rumunija (sa 20 bodova manje) i BiH (sa 53 bodova manje). BiH i Crna Gora su se ove godine prvi put našle u ovom rangiranju.

Ispred Srbije je litvansko zdravstvo sa 37 bodova više, dok i ove godine Hrvatska sa 619 bodova na 23. mjestu i Slovenija na 19. mjestu sa 668 bodova drže „zlatnu sredinu”, a ispred Srbije su su i dalje i Makedonija i Albanija. I ove godine najbolji je holandski zdravstveni sistem sa 898 bodova, a slijede švajcarski(855), norveški (846), finski (836).

Istraživanje koje od 2005. godine radi privatna ekspertska organizacija sa sjedištem u Švedskoj, ne radi se za potrebe Evropskog parlamenta, kako se često pogrešno isticalo. Međutim, rezultati EHCI svake godine se predstavljaju u Briselu i dosta se uvažavaju. Autori su naglasili podatak da je istraživanje dobilo podršku zahvaljujući „neograničenim grantovima belgijskih kompanija Medicover S.A. i New Direction Foundation”, javlja RTRS.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender