20. 10. 2020.
Lukač: Pretres portala Kliks urađen po nalogu tužilaštva

Lukač: Pretres portala Kliks urađen po nalogu tužilaštva

Lukač najavljuje korjenite promjene u MUP RS

Lukač je rekao da MUP, kao važno ministarstvo u Vladi Republike Srpske, mora u svojim redovima da nađe kadrove koji mogu da nose težinu ovog vremena i poslova koji su vrlo specifični i bitni za opstanak Republike Srpske i za njeno dalje jačanje i napredovanje.

Odgovarajući na pitanje o promjeni na čelu Specijalne jedinice policije Republike Srpske, on je za “Nezavisne novine” rekao da je ta jedinica jako bitan segment MUP-a i da mora veoma dobro funkcionisati.

“U organizacionom smislu ona mora biti jaka, sa stručnim znanjem i ljudima koji znaju šta je specijalna jedinica i šta su dejstva koja mogu da proizvedu njihovi poslovi. Ona je prva i udarna snaga MUP-a”, rekao je Lukač.

On je naveo da organizaciono MUP Republike Srpske mora da izvrši korjenitu promjenu. “U tom smislu smo počeli da preduzimamo prve korake”, dodao je Lukač.

Prnjema njegovim riječima, MUP mora biti takav da može da odgovori svim izazovima koje nosi predstojeće vrijeme, a koje nije nimalo lako, i to u smislu odbrane, na prvom mjestu građana, njihove imovine i bezbjednosti, a u svakom smislu odbrane Republike Srpske i njenih interesa.

On je rekao da se mora raditi na tome da policajcima bude omogućeno da mogu da žive od svog rada, da se ne bave dodatnim poslovima kako bi mogli da održavaju egzistenciju svoje porodice.

Odgovarajući na pitanje o slučajevima inspektora osumnjičenih za saradnju sa kriminalcima, Lukač je rekao da će to dobiti sudski epilog.

“Vidjećemo šta je istina, da li su inspektori bili ti koji su uključeni u kriminalne aktivnosti ili im je neko sve to vješto namontirao, kako oni tvrde. Sud će na kraju donijeti presudu. Nadam se da će ta presuda, kakva god ona bila, biti pouka svim policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske”, naglasio je Lukač.

On je dodao da u MUP-u Republike Srpske moraju biti preduzete sve mjere da u korijenu budu spriječena takva dešavanja.

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska ima adekvatan odgovor na potencijalne terorističke prijetnje radikalnih islamista, Lukač je rekao da su mnoge od raznih radikalnih grupa u svijetu povezane sa radikalnim islamistima, što ne treba vezati sa muslimanima kao narodom ili sa Bošnjacima u BiH.

“Mi moramo da obratimo pažnju i usmjerimo sve naše mogućnosti i resurse na sprečavanje takvih grupa da naprave slična djela u Republici Srpskoj ili uopšte u BiH. Imamo saznanja sa terena da takve grupe postoje, čak organizovane. Radimo na tome da one budu stavljene pod kontrolu da bi bili spremni da prema njima djelujemo preventivno, a ako zatreba, i represivno”, istakao je Lukač.

On je naveo da u slučaju “Kliks” nema nekih posebnih novina. “Smatram da nema potrebe potencirati dalje taj slučaj, a mi stojimo na raspolaganju Tužilaštvu i odgovorićemo na njihov zahtjev u skladu sa našim ovlaštenjima, o tom i svim drugim pitanjima”, dodao je Lukač.

Lukač je rekao da je MUP Republike Srpske rasvijetlio najveći broj ubistava koja su se desila u Republici Srpskoj i da postoji nekoliko slučajeva ubistava u proteklom periodu koja nisu još rasvijetljena, ali se na njima radi, na nekim i intenzivno.

“Nadam se da će te aktivnosti dovesti do rasvjetljavanja tih ubistava da bi bezbjednosno okruženje u Republici Srpskoj digli na najviši mogući nivo, a i kako bi svi oni koji razmišljaju o tome da određene probleme riješe tako što će nekog fizički ukloniti shvatili da će na kraju biti otkriveni i privedeni pravdi”, naglasio je Lukač.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender