Neprijatnost u Aušvicu

Neprijatnost u Aušvicu

Neprijatnost u Aušvicu

U toj nekadašnjoj nacističkoj fabrici smrti ostala su zarobljena dvojica Jevreja – zvanice komemoracije.

Kada su pokušali da izađu, njih je uhapsila policija i saslušavala kao prestupnike.

Predsednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara posle komemoracije u logoru do kasno uveče, u TV-prenosu emisije o holokaustu.

Kada su krenuli natrag, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon jednog sata nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gde je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

“Šokiran sam. Ja i David Parenco. Dvojica Jevreja zarobljenih u Aušvicu. Na mestu gde sam izgubio deo porodice, gde su stradali moji dedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili mu hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše”, kazao je Pačifiči italijanskim medijima, prenela je danas poljska televizija TVN24.

“Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, stalno su dolazili novi i novi policajci”, rekao je Peruđa i dodao da niko od policajaca nije razumeo strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

“Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama”, saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

Poljske vlasti saopštile su danas da policija ispitala lidera jevrejske zajednice nakon što su oni aktivirali alarm u muzeju Aušvic-Birkenau.

Pačifiči i četvorica članova jedne televizijske ekipe su imali dozvolu za snimanje u centru za posetioce muzeja bivšeg nacističkog logora smrti Aušvica povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobađanja tog logora u utorak, prenela je agencija AP.

Muzej je u trenutku incidenta već bio zatvoren, ali je grupa dogovorila da ih čuvari puste da izađu u 23,30, rekao je portparol muzeja Aušvic Pavel Savicki, dodajući da je ekipa završila snimanje ranije, pre nego što su čuvari stigli na glavni ulaz.

Pačifiči i snimatelji su zatim pokušali da otvore jedan prozor, čime su aktivirali alarm.

(Mondo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender