03. 08. 2021.

SNSD napustio zasjedanje Parlamenta BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac zatražio je u ime Kluba uvrštavanje odluke o razrješenju Džaferovića, nakon što taj prijedlog nije podržan u Kolegijumu i Proširenom kolegijumu doma.

“Mi smo i na prethodnoj sjednici Predstavničkog doma iznijeli niz obrazloženja i činjenica koje ukazuju da postoji očigledna politička odgovornost gospodina DŽaferovića i da bi o tome trebalo da se izjasni parlament”, rekao je Košarac.

U obrazloženju zahtjeva za Džaferovićevo razrješenje Košarac je podsjetio da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe  dostavljena prethodnih dana Tužilaštvu BiH iz kojih proizilazi ozbiljna sumnja da Džaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.

“Imajući u vidu sve o čemu je prethodnih dana javnost informisana, a odnosi se na Džaferovića smatramo da on više ne može predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući ovog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH”, istakao je Košarac.

On je dodao da je Džaferović na neprimjeren način komentarisao i pokušao negirati 9. januar, Dan i krsnu slavu Republike Srpske, a trenutno predsjedava domom u koji su birani i poslanici iz Republike Srpske, što je ujedno atak na međunacionalne odnose i ustavnu podjelu nadležnosti u BiH.

Košarac je apelovao da poslanici pokušaju da razdvoje političku od krivične odgovornosti i da omoguće pravosudnim institucijama da rade  svoj posao.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender