25. 07. 2021.
Vinko Marinović: Fudbal napreduje, a mi smo ”zakopani” u mjestu

Vinko Marinović: Fudbal napreduje, a mi smo ”zakopani” u mjestu

Vinko Marinović: Fudbal napreduje, a mi smo ”zakopani” u mjestu

Vinko Marinović danas trenira banjalučki Borac klub iz kojeg je nekada prešao u Zvezdu, a FSRS i Sportski žurnal nedavno su mu dodijlili trenersku nagradu.  Marinović je i pomoćnik u stručnom štabu olimpijsko-mediteranske selekcije BiH. Nagrada, kaže, nije samo njegova:

– Bavim se trenerskim poslom već neko vrijeme, mnogi od nas su mladi treneri i sigurno da ova nagrada pokazuje da sam napravio neki iskorak u svojoj trenerskoj karijeri. Međutim ova nagrada je priznanje i klubu s obzirom da smo ove godine ipak napravili neki rezultat,  ako pogledamo u kakvoj smo teškoj situaciji bili.

Zahvalio bi se saradnicima koji rade samnom, igračima, upravi kluba koja mi je takođe omogućila maksimalne uslove u proteklom dijelu sezone s obzirom na sva dešavanja. Moramo spomenuti i navijače koji su nas pratili u svakoj utakmici pa i onda kada nije išlo .

Tako da, kada se sve sabere, mislim da je to zajednički uspjeh.

Kakva je razlika između igračkog i trenerskog posla? Šta je lakše?

Ogromna je razlika. Trenerski posao je mnogo teži. Zahtijeva mnogo više razmišljanja i rada . Kada ste igrač, dobijete određene zadatke i radite po tim uputstvima, a sve je mnogo teže kada si trener.

Da li je lakše trenerima koji su bili fudbaleri?

Sigurno da je lakše. Mi koji smo igrali fudbal bolje poznajemo situaciju u svlačionici, imamo osjećaj za to kako igrači razmišljaju, kako se ponašaju, kako se odvijaju stvari na terenu. Međutim ima i drugih primjera  gdje treneri koji nisu imali uspješne fudbalske karijere ili nisu igrali. Ipak, lakše je ako ste bili igrač

Igrali ste fudbal devedesetih, ali i kasnije, sada se bavite trenerskim poslom. Da li se fudbal promijenio i kako se promijenio?

Fudbal jeste drugačiji danas. Mnogo se ubrzalo, manje je prostora za komotnu igru. Danas se igra mnogo više utakmica nego što se igralo nekad, a od igrača se zahtijeva da budu univerzalni tako da jedna –  ”prirodna selekcija” da tako kažem – tjera igrače da budu na visokom nivou. Svake godine od igrača se zahtijeva sve više pa stvarno morate biti vrhunski igrač i imati sve one fizičke i psihičke sposobnosti da biste igrali.

Gdje smo mi u odnosu na taj moderni fudbal?

Treba priznati i reći da smo daleko. Iz mnogo razloga a jedan od glavnih jesu uslovi u kojima radimo, ako se poredimo sa Evropom. Tamo je to već veliki biznis, a mi smo nekako ”zakopani” u stanju u kojem ne znamo šta da uradimo. Klubovi su u velikim gubicima i sve je teže doći do finansijskih sredstava . Moraće se donositi zakon o sportu i vlasništvu, a to nije problem samo ovde u RS ili BiH već i u regionu. Mislim da će se morati ići u tom pravcu jer postaje sve teže i teže-

Kojeg trenera ili klub iz top-liga volite da gledate?

Teško mi je da se odličim, ima dosta dobrih klubova i trenera. To je kao da me pitaš koji automobil bi izabrao između ferarija, mercedesa, BMW-a, itd…

(Moj kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender