25. 07. 2021.
Banjaluka: Sve više zahtjeva za besplatan obrok

Banjaluka: Sve više zahtjeva za besplatan obrok

Banjalučke javne kuhinje pred gašenjem: Grad smanjio prihode

Kako su potvrdili u ovim organizacijama, razlog za to je što je u ovoj godini grad smanjio prihode za ove humanitarne organizacije za 90.440 KM. Iz Gradske uprave su rekli da je iz budžeta grada za 2015. godinu za rad ovih organizacija izdvojeno 400.000 KM.

U 2014. godini za ove humanitarne organizacije izdvojeno je 490.440 KM, od čega je 455.000 KM bilo utrošeno za rad javih kuhinja Crvenog krsta grada Banjaluka, “Merhameta” i “Karitasa”. Ove godine ta sredstva su umanjena za 90.440 KM, pa će tako u manjoj mjeri biti umanjen iznos i za rad javnih kuhinja – rekli su u Gradskoj upravi, piše Glas Srpske.

Sekretar gradske organizacije Crvenog krsta Željkica Ilić rekla je da je razočarana odlukom o smanjenju budžetskih sredstava i da je rad Crvenog krsta zbog manjka prihoda doveden u pitanje.

Još nismo dobili zvanično obavještenje i zatečena sam takvom odlukom. Smanjenje u ovoj situaciji je apsurdno. Naša javna kuhinja broji 435 korisnika, kojima svaki dan spremamo po tri obroka. Na to smo mjesečno trošili 31.200 KM i nije nam bilo dovoljno. Centar za socijalni rad redovno šalje nove korisnike i sada ih ima bar 50 na čekanju – rekla je Ilićeva. Ona je dodala da su pisali zahtjev da im budu povećana sredstva za još sto korisnika javne kuhinje i da su se nadali da će im to biti odobreno.

Rad Crvenog krsta je u velikoj mjeri doveden u pitanje, jer smo i za ostale aktivnosti u prošloj godini dobili samo 5.000 KM – kazala je Ilićeva i dodala da ova organizacija ima 11 zaposlenih i veliki broj programskih aktivnosti.

I u humanitarnoj organizaciji “Karitas” kažu da je rad njihove narodne kuhinje doveden u pitanje, jer, kako su objasnili, Vlada RS, koja bi trebalo da finansira ovu kuhinju, u prošloj godini nije uplatila ni marku na njihov račun.

Tražili smo od Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS oko 50.000 KM, a u “Službenom glasniku” smo pročitali da nam je Vlada RS na sjednici u julu 2014. odobrila 8.929 KM. Do danas nam ništa nije isplaćeno – rekli su u “Karitasu” i dodali da ozbiljno razmišljaju o zatvaranju projekta javne kuhinje.

– Grad samo finansira kućnu njegu za 20 lica koje obilazimo i nosimo im hranu. Za to smo dobili 4.495 KM, s tim da nismo dobili uplate za posljednja tri mjeseca prošle godine – kažu u “Karitasu”.

U “Merhametu” su rekli da još nisu upoznati sa odlukom grada o smanjenju sredstava.

– Ne možemo davati nikakve izjave dok ne dobijemo zvanično obavještenje. Prošle godine smo od grada za rad naše kuhinje dobili 50.000 KM – rekli su u “Merhametu”, piše Glas Srpske.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender