25. 07. 2021.
Borac protiv mafije novi predsjednik Italije

Borac protiv mafije novi predsjednik Italije

Borac protiv mafije novi predsjednik Italije

Matarela, koji je trenutno član vladajuće Demokratske partije (PD), bivši je demohrišćanin sa Sicilije koji je ušao u parlament nakon što je njegovog starijeg brata Pjersantija, tadašnjeg regionalnog predsjednika ovog ostrva, ubila mafija 1980.

Nekoliko puta je bio na ministarskoj dužnosti u vladama i desnog i lijevog centra, a sudija je Ustavnog suda od 2011. godine.

Italijanski premijer Mateo Renci, koji je podržao Matarelu, rekao je da za svog kandidata da je riječ o “poštenom političaru”, prenijela je ANSA.

Matarela je prvi put izabran u Donji dom parlamenta 1983. kao ljevičarski član Hrišćanskih demokrata (DC) stranke koja se raspala početkom devedesetih u jeku korupcionaškog skandala, da bi se kasnije pridružio PD.

Bio je ministar za parlamentarna pitanja i kasnije, u vladi premijera Djulija Andreotija, ministar obrazovanja, a ostavku je podnio 1990. kada je parlament usvojio zakon kojim se liberalizuje medijska scena u Italiji.

Kritičari navode da je ovaj zakon dao značajnu prednost poslovnim interesima bivšeg premijera Silvija Berluskonija, koji je svoje bogatstvo stekao zahvaljujući medijskoj imperiji.

Berluskoni, na čelu stranke Napred Italijo izrazio je u četvrtak protivljenje kandidaturi Matarele, što su neki komentatori doveli u vezu sa tim događajem.

Renci je, s druge strane, isti događaj prikazao kao svetli primer Matarelinog integriteta.

Ostavka nije značila njegovo povlačenje iz politike, čak ni u periodu dok je bio direktor lista “Il Popolo”, od 1992 do 1994.

Tokom tog perioda, 1993. sačinio je nacrt zakona o novom izbornom sistemu, koji je desetak godina kasnije Berluskoni zamijenio.

Nakon opštih izbora 1996. bio je šef parlamentarnog komiteta Narodne partije i kasnije zamjenik premijera u vladi premijera Masima D'Aleme.

Poslije toga bio je ministar odbrane, kada su učinjene značajne promjene u vojnom sistemu Italije, uključujući ukidanje vojne obaveze.

Mediji pišu da je Matarela neobično povučen kao političar, katolik u privatnom životu, ali sekularni političar.

Rijetko se pojavljivao u medijima i nema zvanični profil na društvenim mrežama, poput Tvitera.

Prema neformalnim podacima tokom protekle decenije, javno je govorio i bio na naslovnim stranicama svega 29 puta.

Matarela je za šefa države izabran posle tri neuspela kruga glasanja u italijanskom parlamentu.

Dosadašnji predsjednik Djorđo Napolitano (89), koji je na toj funkciji proveo devet godina, 14. januara je podnio ostavku.

Prema bivšem premijeru Enriku Leti, Matarela “će biti odličan predsjednik, katolička verzija Napolitana, sa velikim autoritetom”, naveo je AFP.

Udovac od 2012, Matarela ima dva sina i ćerku, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender