31. 10. 2020.
Sjeverna Koreja: Obavezan vojni rok za žene

Sjeverna Koreja: Obavezan vojni rok za žene

Sjeverna Koreja: Obavezan vojni rok za žene

Apliciraće žene od 17 do 20 godina, a otvorene su i mobilizacijske kancelarije u svakoj provinciji i gradu. U toku je implementacija.

“Prošle godine primili smo naredbe za sve žene koje su završile srednju ili visoku školu da se prijave za služenje vojonog roka. Preliminarna istraživanja i testiranja su obavljena i otvorene su kancelarije. Služenje vojnog roka žena treba početi u aprilu”, rekao je izvor iz Sjeverne Hamkyung provincije.

Testiranjima se utvrđuje da li postoje fizički problemi ili da li kandidat boluje od zaraznih bolesti. Minimalna visina tražena za žene koje će služiti vojni rok ili biti zaposlene u vojsci je spuštena na 142 centimetra 2012. godine, ali ovo pravilo nije striktno.

Do sada su žene u Sjevernoj Koreji služile vojsku na volonterskoj bazi, dok je vojni rok bio obavezan samo za muškarce. Sve žene/djevojke koje su maturirale imaju rok do aprila da se prijave, dok one koje već rade a imaju manje od 20 godina imaju rok do avgusta. Očekuje se da žene neće služiti isti vremenski period kao i muškarci.

Dok muškarci imaju obavezni vojni rok 10 godina, kod žena je on limitiran do 23. godine, što znači da ako počnu služiti vojni rok u 17. godini njihova služba traje samo pet godina.

Vojska se nada da će ovako motivisati i ojačati svoje redove te smanjiti stopu smrtnosti djece i smanjenu stopu rođenja.

Izvor je i kazao kako se na fakultet neće moći upisati žene koje nisu odslužile vojni rok, a izuzetak su samo izuzetno nadareni studenti iz posebnih škola. Ova odluka zabrinula je naciju ove vrlo tajanstvene zemlje, jer su žene ključni hranitelji svojih porodica koje rade razne vrste poslova, javlja Klix.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender