03. 08. 2021.
“Ukrajinci će napasti Rusiju”

“Ukrajinci će napasti Rusiju”

Žestoke borbe, u obruču oko 10.000 Ukrajinaca

Ukrajinski snage bezbjednosti vode borbe sa snagama DNR kako bi se izvukle iz obruča kod grada Debaljcevo u regionu Donjecka, rekao je zamjenik komandira snaga DNR Edvard Basurin.

“Neprijatelj pokušava da probije obruč u Debaljcevu i izađe iz okruženja, ili, obrnuto, da razviju svoje snage u pravcu naših gradova”, – rekao je na brifingu Basurin.

Proruske snage zauzele su i nekoliko ulica mjestima Peski i Marinka koje se nalaze u predgrađima Donjecka. Cilj ovih borbi je odbacivanje ukrajinske artiljerije od Donjecka.

Tokom noći ukrajinske snage grantirale su Donjeck i tom prilikom 27 projektila pogodilo je civilne objekte.
Šef DNR, Aleksandr Zaharčenko, pozovao je okružene ukrajinske trupe u reonu Debaljceva da predaju oružje. On je obećao da svim pripadnicima ukrajisnih snaga koji se predaju biti sačuvani životi.

Debaljcevo je grad sa populacijom od 45.000 i nalazi se oko 55 kilometara sjeveroistočno od Donjecka. U julu, snage bezbjednosti preuzele su kontrolu nad njim, a sada ovde imaju stacioniranu značajnu vojnu silu – i regularne vojske i Nacionalne garde Ukrajine.

Prema mišljenju štaba proruskih snaga u obruču se nalazi oko 10.000 ljudi.

Ova grupa ukrajinskih snaga, smještena tik uz položaje DNR, značajno ugrožava proruske gradove poput Gorlovke, Jenakiieva, Šahtjorska u DNR, odnosno Alčevska i Stahanova u regionu Luhanska.

Snage samoproglašene Narodne Republike Donjecku su upale i zauzele mjesto Ugljegorsk, na oko 10 kilometara od Debalceva, gdje se nalazilo uporište ukrajinske vojske, i ponudile ukrajinskim vojnicima da se predaju.

Poslanik ukrajinskog parlamenta i komandant dobrovoljnog donjeckog bataljona Semjon Semenčenko naveo je na svojoj fejsbuk stranici da je strateško mjesto i uporište ukrajinske vojske na istoku, mjesto “Ugljegorsk sada napušteno od strane ukrajinskih snaga”.

I čelnik Donjecke Narodne Republike Aleksandr Zaharčenko potvrdio je da je Ugljegorsk zauzet u nasilnoj operaciji pred zoru i da je ponuđeno “neprijateljskim trupama da se predaju, uz obećanje da će im biti pošteđeni životi i da će ih sve vratiti kućama”.

Raša tudej navodi da su, u međuvremenu, kijevske vlasti, navodno, ovlastile komandante jedinica ukrajinske vojske na istoku da dezertere ubiju na licu mjesta.

Situacija na istoku Ukrajine se naglo pogoršala od 18. januara, kada je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu na teritorije pod kontrolom pro-ruske milicije.

Granatiranja pobunjeničkih gradovima vrši se svakodnevno, uključujući grad Donjeck, dok “zaraćene strane upiru prstom jedni na druge”.

KONVOJ RUSKE HUMANITARNE POMOĆI KRENUO NA ISTOK UKRAJINE

Ruski dvanaesti konovoj sa humanitarnom pomoći prešao je granicu izmejdu Rusije i Ukrajine i krenuo na istok ka Donjecku i Ligansku, saopštila je danas TASS-u pres služba ruskog Ministarstva za hitne situacije.

Procedura na carini je završena, oko 80 kamiona je krenulo ka Donjecku i još 80 ka Lugansku, navela je pres služba ruskog ministarstva.

U konvoju se nalazi 750 tona humanitare pomoći za Donjeck i isto toliko pomoći za Lugansk. Pomoć se sastoji od životnih namirnica, lijekova i građevinskog materijala.

Do sada je u Donjecku i Lugansku oblast konvojima upućeno više od 13.000 tona humanitarne pomoći, uglavnom hrane, lijekova i građevinskog materijala.

Krajem godine u Donbas su dopremljeni i novogodišnji paketići za djecu, navodi TASS, prenose Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender