03. 08. 2021.
Ponovo protesti u Hongkongu

Ponovo protesti u Hongkongu

Ponovo protesti u Hongkongu

Ovo je prvo veće okupljanje demonstranata u Honkongu od masovnih protesta održanih krajem prošle godine.

Procjenjuje se da se u centru Hongkonga trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata, a čuva ih 2.000 policajaca, koji se nadaju da će izbjeći reprizu protesta tokom kojih su glavne ulice tog grada bile blokirane čitava dva i po mjeseca, prenio je Rojters.

Organizatori današnjih protesta su saopštili da se drže ranijih zahtjeva za potpunom demokratijom u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, ali su istakli da će današnja šetnja biti mirna i da neće pokušati da blokiraju nijedan trg niti ulicu.

“Želimo da vladi bude jasno da želimo istinsko i potpuno pravo glasa”, rekla je jedna od organizatora protesta Dejzi Čen.

Neki demonstranti strahuju da bi kasnije tokom današnjeg dana mogli da se nađu na meti antidemokratskih grupa, pa su se neki obezbijedili štitovima.

Mnogi demonstranti nose žute kišobrane, što je bio simbol prošlogodišnjih protesta pošto su ih tada demonstranti koristili da bi se odbranili od biber-spreja kojim ih je zasipala policija, prenose agencije.

Hongkong se 1997. vratio pod kinesku vlast i uživao je velike slobode u okviru dogovora “jedna zemlja, dva sistema”. Zvanični Peking je dopustio održavanje izbora za sljedećeg upravnika Hong Konga, ali želi da ima pravo da prvo odobri kandidate.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender