25. 10. 2020.
Sjećanje na ubijene Srbe: 73 godine od ustaškog terora u Drakuliću

Sjećanje na ubijene Srbe: 73 godine od ustaškog terora u Drakuliću

Sjećanje na ubijene Srbe: 73 godine od ustaškog terora u Drakuliću

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da ovaj zločin nikada ne smije biti zaboravljen i da će institucije Republike Srpske dati puni doprinos njegovom obilježavanju.

“Treba svi da budemo jedinstveni i uvijek spremni na određene eventualnosti koje nam se mogu ponoviti”, rekao je Savanović.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović napomenuo je da činjenica da su u Drakuliću ubijani svi stanovnici bez obzira na uzrast i pol govori da je u ovom mjestu počinjen genocid.

“Oni koji su pravno i politički definisali genocid trebalo je da dođu ovdje i za to uzmu elemente, jer se obrazac za kvalifikovanje zločina genocidom u svijetu ovdje može vidjeti”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, namjera da se u Drakuliću uništi cjelokupno stanovništvo vidi se i iz naseljavanja ovog prostora hrvatskim stanovništvom.

“Na njihovu žalost, nisu u tome uspjeli i danas smo svjedoci da srpski živalj ovdje nije uništen”, poručio je Mitrović.

On je podsjetio da osim hrvatskog stožernika za Banjaluku Viktora Gutića, za ovaj zločin niko nije odgovarao poslije Drugog svjetskog rata.

Sjećanje na ubijene Srbe: 73 godine od ustaškog terora u Drakuliću

“Prije svega, mislim na inspiratora i organizatora ovog zločina, ustaškog poglavnika Antu Pavelića i njegove saradnike, koji su sa ovog prostora pobjegli pod patronatom svjetskih sila”, rekao je Mitrović.

On smatra da bi Skupština grada Banjaluka trebalo da se o ovom zločinu izjasni na adekvatan način, putem deklaracije ili rezolucije.

“Zbog čega da se ponašamo snishodljivo i mazohistički, kad vidimo da u Hrvatskoj tobože ne znaju šta se desilo u Јasenovcu, dok ovdje imamo jedan mali Јasenovac?”, pita Mitrović.

On je ukazao na potrebu preciznog predstavljanja činjenica u obrazovnom sistemu, ali bez ulivanja mržnje i najavio formiranje udruženja potomaka žrtava zločina u Drakuliću, koje bi trebalo da preuzme obavezu njegovog obilježavanja, prenose agencije.

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izrazio je spremnost Vlade da uvijek pomogne obilježavanje godišnjica ovog zločina, zbog mladih generacija.

“Pomućeni um ustaških koljača učinio je veliko zlo koje srpski narod ne smije da zaboravi i treba da u svojoj svijesti jača jedinstvo”, poručio je Savanović.

Prema njegovim riječima, djeca, žene i starci ovih banjalučkih naselja nevino su stradali u ovom ustaškom pokolju.

“Sa ovog mjesta treba poslati jasnu poruku da se nikada više ne rode takvi ljudi na prostorima širim od našeg okruženja”, rekao je Savanović.

Svjedok zločina u Drakuliću Slobodan Brković u vrijeme napada imao je osam godina, a čudom je preživio teško ranjavanje koje je bajonetom počinio ustaški vojnik.

“Ustaše su došle u našu kuću, prvo su tražili oružje, pa novac, nakon čega su nas istjerali napolje gdje je već čekao ustaški vojnik sa sjekirom”, rekao je Brković.

On kaže da je ubijeno sedam članova njegove uže rodbine i da je, kad je pokušao pobjeći, nekoliko puta proboden u snijegu.

Brkovića su pronašle komšije Hrvati, nakon čega je liječen u bolnici 11 mjeseci, a njegove rane su neobjašnjiv medicinski fenomen, jer su ožiljci ostali na njegovom stomaku i danas se često otvaraju.

Današnjem parastosu su, osim mještana i potomaka žrtava, prisustvovali i izaslanik predsjednika Republike Srpske Duško Ćetković, ministar pravde Srpske Anton Kasipović, predstavnici Oružanih snaga BiH, Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici Grada Banjaluka…

Ustaše su u ranim jutarnjim časovima 7. februara 1942. pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića izvršile pokolj nad srpskim stanovništvom u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

U ovom zločinu ustaše su, pod komandom Ante Pavelića, iz takozvanog Tjelesnog zdruga, uz pomoć banjalučkih ustaša, ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima krampovima i “srbomlatom”.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965., a od 1991. svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u banjalučkom naselju Drakulić.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender