03. 08. 2021.
Crna Gora: Neispravno i do 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu

Crna Gora: Neispravno i do 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu

Crna Gora: Neispravno i do 40 odsto uzoraka hrane u ugostiteljstvu

Pokazuju to rezultati Zdravstveno-sanitarne inspekcije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje.

Na ukupno 1.288 uzoraka hrane i 1.732 brisa, uzetih u prošloj godini, u objektima u kojima se obavlja pripremanje hrane i usluživanje, udeo neispravnih uzoraka varira od opštine do opštine i kreće se i do 40 odsto, preciziraju u Institutu.

Glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka, Višnja Orban, rekla je za Pobjedu da se najveći broj primjedbi Zdravstveno-sanitarne inspekcije odnosi na neispunjenost opštih higijenskih zahteva u privremenim objektima, u vrijeme ljetnih meseci, na Crnogorskom primorju, nehigijensko postupanje s hranom, u smislu nepravilnog izlaganja prodaji, neobezbjeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja i neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

Direktorka Centra za zaštitu potrošača, Olga Nikčević, smatra da je najveći problem u ovoj oblasti nedovoljan broj inspekcijskih kontrola na različitim vrstama kvarljivih proizvoda, sam kvalitet ambalaže i rokovi trajanja proizvoda. Smatra da bi kontrolu trebalo pojačati i obuhvatiti širi spektar proizvoda.

“Što se tiče nivoa bezbjednosti hrane, naročito mesa i mliječnih proizvoda, svi smo upoznati sa slučajem vinobrana nađenog u mesu,” podsjetila je Nikčević. Dodaje da još nije poznato kakva je situacija u Crnoj Gori u vezi sa ovim pitanjem, jer je izvršena kontrola samo delimičnog broja objekata.

“Obavješteni smo da je u toku kontrola i preostalih objekata, ali rezultati nam još nisu poznati. Najbitnije je da se kontrola redovno obavlja kao i da se preduzimaju odgovarajuće mjere. Što se tiče prethodne kontrole, slučaj je predat javnom tužiocu čije rezultate čekamo. Na svim mliječnim proizvodima je utisnut rok trajanja i potrošači moraju da vode računa o tome”, istakla je Nikčević, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender