03. 08. 2021.
Ako “skoče” cijene hrane i vode zatražite račun i pozovite inspekciju

Ako “skoče” cijene hrane i vode zatražite račun i pozovite inspekciju

Ministarstvo će utvrditi da li trgovci dogovaraju cijene i tako stvaraju monopol

Gluhaković je naveo da će se preventivno kontrolisati koliko u proizvodnji mesa, mlijeka i brašna učestvuje transport, odnosno cijena goriva, i da više niko neće imati mogućnost da svako poskupljenje koristi za dizanje cijena.

“Nedavno smo sa predstavnicima republičkog inspektorata dogovorili i da se pojačaju kontrole prodavaca nafte i naftnih derivata, jer je vidljivo da cijene na pumpama nisu iste, a takođe, ćemo tim kontrolama nastojati da vidimo ko može da oglašava da li će doći do povećanja ili smanjenja cijene goriva”, rekao je Gluhaković za “Nezavisne novine”.

Govoreći o snižavanju cijena usluga prevoza, ministar trgovine i turizma je naveo da je njihovo regulisanje u nadležnosti lokalnih zajednica, ali da, s obzirom da formiranje cijena nafte nije određeno posebnim propisom, prodavci nafte i naftnih derivata imaju pravo na slobodno formiranje cijena.

“Kada je riječ o cijenama brašna i hljeba, predstavnici Javnog preduzeća `Robne rezerve` nedavno su od predstavnika mlinara u Republici Srpksoj dobili obećanje da neće doći do poskupljenja, jer oni i ne zavise od naše pšenice, već najviše uvoze iz Mađarske”, rekao je Gluhaković.

Prema njegovim riječima, procijenjena šteta od prošlogodišnjih poplava na turističkoj infrastrukturi iznosi oko 5,1 miliona KM, a konkursom za finansiranje programa u oblasti turizma za ovu godinu predviđeno je i finansiranje projekata sanacije štete od poplava.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender