24. 07. 2021.
Mještani Kuljana: Planiramo da pozovemo ekipu “Diskaverija” za priču o najopasnijim putevima svijeta!

Mještani Kuljana: Planiramo da pozovemo ekipu “Diskaverija” za priču o najopasnijim putevima svijeta!

Mještani Kuljana: Planiramo da pozovemo ekipu “Diskaverija” za priču o najopasnijim putevima svijeta!

Prva kuljanska ulica, glavna saobraćajnica u ovom banjalučkom naselju u kojem živi oko 4.200 mještana, na pojedinim dijelovima toliko je oštećena i izrovana i sa brojnim dubokim, udarnim rupama predstavlja pravu opasnost po vozače i prolaznike!

Ogorčeni zbog nemara gradske vlasti za ovaj problem na koji godinama ukazuju, mještani kažu da strahuju za sopstvenu i bezbjednost djece i đaka, jer ulica, u kojoj je zbog oštećenja nemoguće da se mimoiđu dva automobila, nema ni trotoar. Đaci nemaju gde da se sklone kad naiđu automobili ili autobus gradskog prevoza.

Ovakve “kratere” na ulici vidjeli smo samo u reporterskim izvještajima na ulicama Iraka i Avganistana! Ovo je sramota za gradsku vlast. Saobraćajnicu svakodnevno koristi oko 5.000 mještana Kuljana i Barlovaca. Vozila ne mogu da se mimoiđu. Rupe su na putu, ali i pored njega. Put je iz mjeseca u mjesec sve lošiji i opasniji – kaže za “Novosti” mještanin Aleksandar Pajović.

To je, tvrde, posljedica brojnih prekopavanja i čestog stavljanja “asfaltnih zakrpa”. Umjesto trotoara put je oivičen blatom i rupama.

Gradska vlast je povremeno sanirala ova oštećenja, ali samo krpljenjem rupa i nasipanjem pijeska, ali sada vidimo da je to bilo bacanje para, jer imamo najopasniju saobraćajnicu u gradu! – kaže Nenad Simić. – Od udarnih rupa vozačima na autu otpadaju točkovi, a putnicima u gradskom prevozu kamen u bubregu! Planiramo da pozovemo ekipu “Diskaverija” da naprave reportažu o našoj ulici i uvrste je u serijal “Najopasniji putevi svijeta”!

U Savjetu građana mjesne zajednice Kuljani kažu da su i ove godine sanaciju ove ulice stavljali na prvo mjesto liste prioriteta, ali osim manjih radova, nasipanja pijeska i sličnog, ništa nije urađeno da bi se olakašao život hiljadama ljudi koji koriste ovu saobraćajnicu.

Problem je što gradskim budžetom za 2015. godinu nisu planirana sredstva za dugoročno rješavanje ovog problema, jer se radi o prevelikom izdatku, za ovogodišnji budžet.

Upoznali smo gradsku vlast sa ovim problemom. Imamo obećanja da će ulica biti sanirana, ali bojimo se da to opet neće riješiti problem. Ako nema novca za kvalitetnu i dugoročnu obnovu kompletne ulice, onda bi trebalo, sanirati dio po dio, ali da se to odradi kako treba – rekao je, za “Novosti”, predsjednik Savjeta građana MZ Kuljani Bojan Kovačević.

Ukoliko ulica ne bude dovedena u prohodno stanje ove godine, jedna od opcija je, kažu u Savjetu građana, da se sami organizuju, skupe novac i naprave put.

KVAROVI

Prva kuljanska ulica je veoma prometna i gusto naseljena. I vozači gradskog prevoza svakodnevno se muče vozeći autobuse po ovoj ulici. – Udarne rupe uništavaju autobus. Ako ih zaobilazimo ugrožavamo bezbjednost pješaka. Kvarovi su sve češći. Ako se nešto ubrzo ne uradi, tražićemo od uprave preduzeća da privremeno obustavimo prevoz ovom ulicom – rekao nam je jedan od vozača gradskog prevoza.

MOLE ZA STRPLjENjE

U Administrativnoj službi grada Banjaluka kažu da su svjesni problema mještana Kuljana, ali da takvih i sličnih problema imaju i mještani drugih naselja. Mnogo je, dodaju, prioroteta i na sanaciji šteta od poplava i klizišta, tako da građane mole za strpljenje. Naveli su da će za održavanje asfaltiranih saobraćajnica u ovoj godini biti izdvojeno 400.000 KM, za sanaciju klizišta 600.000, a za asfaltiranje makadamskih saobraćajnica 200.000 KM. Planirano je asfaltiranje dijelova ulica Prištinske, Kuljanske 7, Ljevčanske, Jovice Savinovića, Stojka Vranješa, Braće i sestara Kapor i Koste Vojinovića. Biće urađeni i trotoari u ulicama Stepe Stepanovića, Prote Nikole Kostića, Kraljice Marije, Ravnogorskoj i staza u ulici Nedeljka Čabrinovića.

.
(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender