03. 08. 2021.
Mještani Ulice Milana Rakića: Peticijom do trotoara

Mještani Ulice Milana Rakića: Peticijom do trotoara

Mještani Ulice Milana Rakića: Peticijom do trotoara

Građani kažu da se Ulica Milana Rakića nalazi u samom centru grada i povezuje mjesne zajednice Centar 1 i Borik 1 i veoma je frekventna, a zbog nepostojanja trotoara bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito pješaka, je ugrožena.

Nema zakonskih smetnji

Više od 20 osnovaca svakodnevno ide ovom ulicom da bi stigli do škole. Mi roditelji strahujemo svaki dan kada nam djeca idu u školu. Pješaci nemaju kuda da se kreću osim kolovoznom trakom namjenjenom za kretanje vozila. S druge strane, vozači trube i psuju, jer je većina njih svjesna posljedica u slučaju da pregaze dijete – ističu zabrinuti građani, dodajući da u ulici često dolazi do saobraćajnih nezgoda, zbog čega očekuju hitnu reakciju kako ne bi bilo prekasno.

Oni kažu da priče nadležnih o nerješenim imovinsko-pravnim odnosima u ovoj ulici nisu tačne, te da je taj problem riješen još 1960. godine. Takođe, smatraju da nije riječ o velikim finansijskim ulaganjima zbog čega mole nadležne da se pozabave što prije ovim problemom.

Nadamo se da će gradska vlast shvatiti ozbiljnost problema i da se neće pozivati na neriješene imovinsko-pravne odnose i nedostatak sredstava. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni još 1960. godine i sve ograde uz Ulicu Milana Rakića, počevši od raskršća sa Ulicom Nikole Pašića do Ulice Vladimira Glušca su pomjerene. Na dijelu predviđenom za trotoar, između ulice i dvorišnih ograda koje su pomjerene, svakodnevno su parkirana vozila. Taj dio je blatnjav i neuređen. Nekad su vozila tako parkirana da se bukvalno ne može proći ulicom – tvrde građani ove ulice.

Takođe, oni su naveli da priče nadležnih o manjku finansija i veličini ulaganja nisu tačne.

Bez odgovora nadležnih

Ulaganja nisu velika. Potrebno je samo postavljanje trotoara. Pored toga, kako je u našem zahtjevu navedeno, neophodno je postaviti znakove za ograničenje brzine, označiti pješačke prelaze, postaviti usporivače brzine i uvesti, ukoliko je moguće, jednosmjernu regulaciju saobraćaja. Sve to su minimalna ulaganja u poređenju sa efektom – dodaju mještani ove ulice.

Podršku građanima u rješavanju ovog problema dala je i zamjenica gradonačelnika Jasna Brkić, koja je takođe jedan od potpisnika peticije. Ipak i pored toga, peticija još tapka u mjestu. Mještani tvrde da je čekanje na bilo kakav odgovor nadležnih službi, kada su peticije u pitanju, dugotrajan proces, ali se nadaju da će njihov zahtjev poslat 25. decembra prošle godine, uskoro biti razmatran.

Odgovore na pitanja da li se rješavanje ovog problema može očekivati ove godine i kada, te zašto dosad nije izgrađen trotoar, do zaključenja ovog broja Press-a nismo dobili.

Jaćimović: Problem je slabo punjenje budžeta

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i odbornik u Skupštini grada, Milenko Jaćimović, kaže da ukoliko su pješaci, naročito djeca u ovoj ulici ugroženi, te ukoliko je broj saobraćajnih nesreća povećan, opravdanost za zahtjeve građana za izgradnju trotoara i ostale saobraćajne infrastrukture sigurno da postoji.

– Ono što je ipak problem jeste strahovit pad prihoda u budžetu grada. Nije sigurno da će i ono što uđe u budžet, zbog slabog punjenja budžeta, moći da bude ispoštovano. U svakom slučaju bar usporivači brzine ne smiju da budu dovedeni u pitanje. Zamoljavam mještane da peticiju pošalju u Klub odbornika SDS-a ili meni lično, da bih vidio kako mogu da pomognem – kaže Jaćimović.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender