02. 08. 2021.
NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

NSRS nastavlja raspravu o Prijedlogu ekonomske politike

Sporni zakon o društvenim mrežama “prošao” u skupštinsku proceduru

Član Odbora i poslanik SNSD-a Igor Radojičić je istakao da Odbor nije ni mogao raspravljati o povlačenju ovog zakona iz parlamentarne procedure jer je njegov jedini zadatak bio da utvrdi da li je usklađen s pravnom stečevinom Evropske unije (EU).

Radojičić je rekao i da pitanje javnog reda i mira nije regulisano na istovjetan način u Evropskoj uniji, ali da svaka od 28 država članica tu problematiku reguliše nacionalnim zakonodavstvom.

Na drugoj strani, Borenović je istakao da prijedlog zakona o javnom redu i miru nije u skladu sa ugovorom o osnivanju Evropske unije kao i s EU Konvencijom o zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda te da su to dovoljni razlozi za povlačenje prijedloga zakona iz parlamentarne procedure.

Prijedlog zakona o javnom redu i miru Vlade RS izazvao je niz oštrih reakcija u domaćoj i međunarodnoj javnosti zbog činjenice da se istim pod javnim prostorom u kojem se može počiniti prekršaj tretiraju i društvene mreže. Iz tih razloga upućeni su i brojni zahtjevi da isti bude povučen iz parlamentarne procedure.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender