03. 08. 2021.
Vanredno stanje u istočnoj Makedoniji i na sjeveru Grčke

Vanredno stanje u istočnoj Makedoniji i na sjeveru Grčke

Vanredno stanje u istočnoj Makedoniji i na sjeveru Grčke

U Albaniji su spasioci i vojni helikopteri požurili da pruže pomoć mještanima pošto su se rijeka Aous, koja protiču kroz Grčku, odnosno Vjosa u Albaniji, izlile iz korita tokom vikenda.

Blizu albanskog grada Berata, koji je pod zaštitom UNESCO, nekolicina mještana ostalo je odsječeno zbog poplava i pozvali su u pomoć.

U Makedoniji su službe za vanredne situacije pozvale stanovništvo da se priključe vojsci i lokalnim vlastima u saniranju opasnosti od izlivenih rijeka.

Najteže je pogođen Štip koji se nalazi na 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, a pošto je nivo rijeke Bregalnice porastao za skoro dva metra, prenijela je agencija Rojters.

Agencija MIA navodi da se nabujala rijeka Vardar izlila u reonima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko i da se velika količina poljoprivrednih zasada nalazi pod vodom.

Postoji mogućnost da se Vardar izlije na potezu od Gradskog do Đevđelije, pošto nadolazi velika količina vode iz rijeka Pčinje i Bregalnice.

AP podsjeća da su jake kiše počele u subotu u sjeverozapadnoj grčkoj pokrajini Epir, što je natjeralo lokalne vlasti da evakuišu četiri sela i nekoliko izolovanih farmi u blizini grada Arte.

Do nedjelje, najmanje četiri rijeke su se izlile iz svojih korita, od kojih tri u blizini Arte i još jedna bliže grčko-albanskoj granici.

Nabujala rijeka odnijela je jedan do najvećih kamenih jednolučnih mostova u Evropi – most Plaka kod Arte iz 18. vijeka, ali nije bilo žrtava.

U južnoj Albaniji, jaka kiša i sneg izazvali su poplave i pod vodom su hiljade hektara, stotine kuća i mnogi putni pravci.

Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih podrucja u oblastima Valone, Fijera, Dirokastre i Berata, izmedu 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane, pa mnoge oblasti u južnoj Albaniji nemaju struje ni vode, saopštilo je juče albansko ministarstvo unutrašnjih poslova, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender