03. 08. 2021.
Dodik i Nikolić: Potvrđeno je da je postojao masovni zločin nad Srbima

Dodik i Nikolić: Potvrđeno je da je postojao masovni zločin nad Srbima

Dodik i Nikolić: Potvrđeno je da je postojao masovni zločin nad Srbima

“Presuda Međunarodnog suda pravde nije ispunila naša očekivanja, posebno u dijelu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske”, rekao je Nikolić, čitajući zajednički stav u svoje i u ime premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

On je naveo da je Srbija, kao članica UN i država sa viševjekovnom tradicijom pravnog uređenja, obavezna da poštuje odluke Međunarodnog suda pravde.

Nikolić je podsjetio da je Srbija bila za povlačenje tužbi, ali da za to nije bilo volje i snage u Zagrebu.

On je istakao da Međunarodni sud pravde nije obratio pažnju na Medački džep, gdje su počinjeni zločini koji ispunjavaju sve elemente da bi mogli da budu nazvani genocidom.

“Hrvatska vojska pobila je cijelo stanovništvo, sve životinje, minirala i razorila sve objekte, zatrovala sve bunare”, naveo je Nikolić.

On je istakao da ova presuda ima veliki značaj za Srbiju i srpski narod jer je preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o dešavanjima na prostoru bivše SFRЈ od 1991. do 1995. godine.

Nikolić je ukazao da je sud presudio da su vlasti Hrvatske bile svjesne da će akcija “Oluja” dovesti do protjerivanja stanovništva i ocijenio da je, uprkos nepravdi, načinjen ohrabrujući korak jer je današnjom presudom suda potvrđeno od najviše instance UN da su hrvatske snage počinile zločine nad Srbima u Hrvatskoj.

“Iskreno se nadam da će u vremenu pred nama biti dovoljno hrabrosti da bi Srbija i Hrvatska zajedno riješili ono što sputava da naš region uvedemo u period mira i prosperiteta”, rekao je Nikolić u Beogradu nakon sastanka sa Vučićem i Dodikom. Međunarodni sud pravde danas je u cijelosti odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender