25. 07. 2021.

Javni prihodi: Direktni porezi manji za 10 odsto nego u januaru prošle godine

 

Od ukupnih javnih prihoda prikupljenih u januaru na direktne poreze se odnosi 25,3 miliona KM, što je za 10 odsto manje nego za isti period prošle godine kada je naplaćen 28,1 milion KM.

Po osnovu poreza na dohodak naplata je manja za 3,1 milion KM ili 16 odsto, na što su uticale i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, odnosno smanjenje poreske osnovice uvođenjem neoporezivog dijela dohotka od 200 KM mjesečno, a koje su stupile na snagu 1. februara 2014. godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Po osnovu poreza na dobit naplaćeno je 6,7 miliona KM ili tri odsto manje nego u januaru prošle godine, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 40 odsto više, a poreza na nepokretnosti 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U toku januara ukupni doprinosi prema fondovima naplaćeni su u iznosu od 97,7 miliona KM, što je za 5,7 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu 2014. godine.

Naplaćeni iznos po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je 52,5 miliona KM, što je za dva odsto ili milion KM više nego prošle godine, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja prikupljeno 32,4 miliona KM, što je za četiri odsto ili 1,2 miliona KM manje nego u januaru prošle godine.

Za Javni fond za dječiju zaštitu naplaćeno je 3,9 miliona KM ili jedan odsto više nego 2014. godine, za Zavod za zapošljavanje 2,7 miliona KM i naplata je na prošlogodišnjem nivou, dok je za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom naplata manja za šest odsto.

Po osnovu ostalih javnih prihoda u januaru tekuće godine naplaćeno je 21,3 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 19,3 miliona KM uvećanje od 10 odsto.

Po osnovu koncesionih naknada naplaćeno je 7,8 miliona KM, što je za 3,7 miliona KM ili 87 odsto više nego prošle godine.

Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 8,6 miliona KM, što je za 11 odsto manje nego prošle godine, a naknade za priređivanje igara na sreću naplaćene su u iznosu od 1,4 miliona KM, što je za dva odsto manje nego 2014. godine.

Po osnovu kazni naplaćeno je četiri odsto manje, te ostalih prihoda 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, a po osnovu zaostalih obaveza po osnovu direktnih poreza u januaru tekuće godine naplaćeno 29,4 miliona KM, dok je u januaru prošle godine po ovom osnovu na račun javnih prihoda Srpske uplaćeno manje od 150.000 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, u januaru su na području Srpske registrovana ukupno 82 poreska obveznika – pravna lica i 202 poreska obveznika – preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno ukupno 18 poreskih obveznika-pravnih lica i 91 poreski obveznik-preduzetnik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender